Sportujeme se psy i v zimě!

Posledních pár let v zimě sněhu ubývá, přesto se najdou světlé zasněžené dny. Bílý poprašek láká k procházce, psi radostně lítají a metají tlapami sníh na všechny strany. Vyzkoušeli jste někdy vzít psa na běžkování? Víte, jak ho zabavit v teple domova, když je venku až příliš velká zima? Pokud ne, poradíme vám to v našem článku.

Skijoring, královská disciplína zimy

Mohli bychom tu psát o mushingu (tedy jízda se psím spřežením), ovšem to je tak ojedinělá disciplína, která stejně není pro běžné pejskaře, pokud zrovna nevlastníte alespoň tři čtyři tahací psy. Sport, který vládne v českých krajinách při prvním sněhu, se jmenuje skijoring. Základní myšlenka je na běžkách vyběhat a unavit psa v zápřahu. Je to disciplína vhodná pro jakéhokoliv psa. Správně by měl být v tahu, ne každý pes o to ale má zájem. Určitě ho však potěší i možnost se jen v klidu vyběhat vedle vás. Proto dbejte na své tempo, abyste psa zbytečně neunavili a kilometry navyšujte pomalu a postupně.
Běžkař má kromě lyžařské výbavy zpravidla „sedák“ nebo speciální opasek, ze kterého vede dlouhé vodítko k postroji psa. Postroj by měl psovi správně sedět, lepší je dlouhý saňový postroj, ale dá se využít i krátký, pokud psa nikde nedře a neškrtí ho. Vodítko je lepší takzvané s „amortizérem“, což je dlouhá guma, která tlumí doskoky psa při běhu. Nejlepším terénem je rovinka na sněhu, ideální je pole nebo zasněžená louka. Pokud má váš pes lovecký pud, ze začátku není ideální brát ho běžkovat do lesa, pokud nechcete skončit opření o první strom, až se rozběhne za srnkou.

Kam se psem na běžky?

Pokud máte poblíž domu přirozenou rovnou a zasněženou plochu, neváhejte. Pozor je ale třeba si dát, když vyrazíte i se psem do hor. Obvyklé upravené běžkařské tratě mívají občas omezený vstup se psy, a i když tam pes smí, neměl by vůbec běžet po vyjeté stopě.

Jen tak na procházku?

Zimní krajina má neobvyklý tichý ráz, procházky jsou silně relaxující. Pokud máte svého psa přes zimu na zahradě s boudou, téměř o nic se nemusíte starat. Vezměte svého parťáka do přírody. Jestli ale bydlíte se psem v bytě, ve velkých mrazech si delší procházku rozmyslete. Pokud vyrazíte na běžky, kde se pes zahřeje, nebo jdete rychlejším tempem, nic se neděje. Pes žijící v bytě ale obvykle nemá dostatečně teplou zimní srst a tak může venku při delších prostojích prochladnout. Na procházky proto berte oblečky. Vy se přeci také obléknete, když jdete ven z vyhřátého pokoje. Pokud přírodě předchází cesta městem a posolené chodníky, zvažte použití botiček. O psí tlapky je v zimě při venčení také potřeba pečovat.

Venku je vánice, a co teď?

V zimě je často počasí, že by ani psa nevyhnal. I pro tyto případy máme pár nápadů. Vyzkoušet můžete třeba nosework. Jedná se o nový sport, který je v České republice zatím jen pár let. Pes se učí vyhledávat různé pachy ukryté obvykle v krabičkách a rozlišovat je. Doma se dají trénovat také různé hravé povely či cviky, inspiraci si můžete vzít například z dogdancingových disciplín. Umí váš pes otočku, podávat oba tlapky, mrtvolu nebo poklonu? Nyní máte dost času se tomuto věnovat. Mezi halové sporty, které nejsou omezeny počasím, patří i agility nebo obedience.

Miluje váš pes stopování a lidi? Lavinový záchranářský výcvik by mohl být to pravé

Čeští kynologové patří k světové špice i ve služebním odvětví. Jedním z nich je i záchranářský výcvik. Svou jednotlivou brigádu má každý kraj, a když napadne sníh, pořádají se v zimě tréninky vyhledávání zasypaných osob. Pokud vás toto téma zajímá, poptejte se ve svém kraji, kam spadáte. Někde je potřeba už mít pejska částečně vycvičeného, občas berou ale i úplné začátečníky. Stačí nadšení pro věc a radost ze společné spolupráce.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Pozor na obezitu

Méně se hýbeme, sedíme v zaměstnání, jíme ve stresu a nemáme na nic čas. Z toho pak tloustneme. Obezita není problém, který trápí jen nás. Odrazem našeho životního stylu je i styl našeho čtyřnohého kamaráda. Nejde jen o estetický problém, ale převážně zdravotní.

Lidské léky? Zvířatům nepatří!

Můj pejsek nebo kočka se necítí dobře, není ve své kůži. Možná ho něco bolí. Možná má i teplotu. Můžu mu dát léky z mé lékárničky?

FUNKY DOG – MÓDA PRO PEJSKY I PÁNIČKY

FUNKY DOG je stylová značka, která pomáhá zvířatům v nouzi. Hlavním produktem jsou motýlky pro psy, kteří jsou styloví, elegantní a zároveň podporují útulky – 30% z prodeje darují útulkům a dalším organizacím, které se věnují záchraně zvířat.