Střední knírač

Velmi chytrý, nebojácný, živý a temperamentní společník. Ke spokojenému životu nepotřebuje příliš velký prostor, ale spíše přítomnost svého pána a kontakt s ním. Chytrost, nebojácnost a ostražitost dělají z knírače dobrého hlídače, a příchod každého hosta vám hlasitě oznámí.

Povaha

Střední knírač je typický živým temperamentem spojeným s rozvážným klidem. Má dobrý charakter, je velmi hravý a velmi závislý na svém pánovi. Není podplatitelný ani bdělý a přesto žádný uštěkanec. Miluje děti, a pokud je s nimi odmala, nikdy není žádný problém. Má vysoko vyvinuté smyslové orgány a je velmi chytrý. Je schopný výcviku, nebojácný, vytrvalý a odolný vůči povětrnostním podmínkám a nemocím. Střední knírač je jako ostatní typy knírač výborným rodinným, hlídacím a doprovodným psem. K jeho výcviku budete potřebovat hodně trpělivosti, protože umí být velmi tvrdohlavý. Je vhodný k výcviku i na cvičišti, kde se pořádně zaměstná a vybije svoji energii. Lze jej vycvičit k aportování nejen na zemi, ale i ve vodě.

Patří do II. Skupiny FCI –  pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi

Vzhled

Velikost středního knírače se pohybuje mezi 45-50 centimetry a hmotnost 14-20 kilogramů. Jsou dvě barevné varianty – pepř a sůl nebo čistě černá s černou podsadou. Srst by měla být tvrdá, drátovitá a hustá. Na čele a uších je srst krátká zatímco na končetinách je trošku delší a měkčí. Typickým znakem plemene je vous, který se tvoří na tlamě a není příliš jemný, a dále huňaté obočí, které lehce zastírá oči. Ocas je vysoko nasazený a může být i kupírovaný, ale tato varianta už není tak obvyklá.

Historie

Střední knírači byly používání na jihu Německa jako stájoví psi, protože obdivovali a milovali koně. S velikým nadšením lovili všechny hlodavce, aby je okamžitě usmrtili a proto se jim v minulosti přezdívalo krysaři. Je to původní plemeno z kterého se pak vyvinul malý a velký knírač. Na utváření plemene se přičinili černí němečtí pudlové, šedí volšpicové a hrubosrstí pinčové. Cílený chov středního knírače začal v 19. století.

Využití

V novodobé historii se střední knírači používali jako služební psi, hlídači či jako společníci.  Vynikají značnou inteligencí a lze je výborně vycvičit jako psy služební, lavinové, asistenční a obranáře.  Střední knírač je ideálním psem pro aktivní lidi. Většina lidí si jej pořizuje jako společníka a rodinného psa bez pomyšlení na pracovní využití.  Zhruba do konce 90. let byly střední knírači u nás považováni za služební plemeno, kde byla v té době jedna z podmínek dokonce zkouška z výkonu. V poslední době se u nás rozvíjejí další disciplíny, které můžeme se středním kníračem provozovat. Velmi populární jsou např. agility. I když nejsou úplně nejrychlejší a nedosahují nejvyšších stupňů, je to pro středního knírače přinejmenším možnost jak vybít svou energii.

Julie Partyka

Studuje kynologii v Humpolci a zvířata jsou jejím největším koníčkem.

French bulldog is cute kissing girl. She carry on a dog.

Deset otázek pro budoucího majitele psa

Uvažujete o koupi pejska? Přemýšlejte dopředu! Máme pro vás odpovědi na deset otázek, které vás budou zajímat.

1465338069_pes-sedi-ctverec

Jak správně odčervovat?

Pravidelné odčervování patří spolu s vakcinací a opatřením proti vnějším parazitům mezi základní preventivní péči u našich mazlíčků.

golden-labrador-playing-with-ball

Labradorský retrívr

Lovecký pes a milovaný člen celé řady domácností. Plemeno povahou kamarádské, bystré a oddané rodině, které zvládnou i méně zkušení chovatelé. Zároveň vynikající sportovec, kterého od vody prakticky nejde odtrhnout.