Střední knírač

Velmi chytrý, nebojácný, živý a temperamentní společník. Ke spokojenému životu nepotřebuje příliš velký prostor, ale spíše přítomnost svého pána a kontakt s ním. Chytrost, nebojácnost a ostražitost dělají z knírače dobrého hlídače, a příchod každého hosta vám hlasitě oznámí.

Povaha

Střední knírač je typický živým temperamentem spojeným s rozvážným klidem. Má dobrý charakter, je velmi hravý a velmi závislý na svém pánovi. Není podplatitelný ani bdělý a přesto žádný uštěkanec. Miluje děti, a pokud je s nimi odmala, nikdy není žádný problém. Má vysoko vyvinuté smyslové orgány a je velmi chytrý. Je schopný výcviku, nebojácný, vytrvalý a odolný vůči povětrnostním podmínkám a nemocím. Střední knírač je jako ostatní typy knírač výborným rodinným, hlídacím a doprovodným psem. K jeho výcviku budete potřebovat hodně trpělivosti, protože umí být velmi tvrdohlavý. Je vhodný k výcviku i na cvičišti, kde se pořádně zaměstná a vybije svoji energii. Lze jej vycvičit k aportování nejen na zemi, ale i ve vodě.

Patří do II. Skupiny FCI –  pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi

Vzhled

Velikost středního knírače se pohybuje mezi 45-50 centimetry a hmotnost 14-20 kilogramů. Jsou dvě barevné varianty – pepř a sůl nebo čistě černá s černou podsadou. Srst by měla být tvrdá, drátovitá a hustá. Na čele a uších je srst krátká zatímco na končetinách je trošku delší a měkčí. Typickým znakem plemene je vous, který se tvoří na tlamě a není příliš jemný, a dále huňaté obočí, které lehce zastírá oči. Ocas je vysoko nasazený a může být i kupírovaný, ale tato varianta už není tak obvyklá.

Historie

Střední knírači byly používání na jihu Německa jako stájoví psi, protože obdivovali a milovali koně. S velikým nadšením lovili všechny hlodavce, aby je okamžitě usmrtili a proto se jim v minulosti přezdívalo krysaři. Je to původní plemeno z kterého se pak vyvinul malý a velký knírač. Na utváření plemene se přičinili černí němečtí pudlové, šedí volšpicové a hrubosrstí pinčové. Cílený chov středního knírače začal v 19. století.

Využití

V novodobé historii se střední knírači používali jako služební psi, hlídači či jako společníci.  Vynikají značnou inteligencí a lze je výborně vycvičit jako psy služební, lavinové, asistenční a obranáře.  Střední knírač je ideálním psem pro aktivní lidi. Většina lidí si jej pořizuje jako společníka a rodinného psa bez pomyšlení na pracovní využití.  Zhruba do konce 90. let byly střední knírači u nás považováni za služební plemeno, kde byla v té době jedna z podmínek dokonce zkouška z výkonu. V poslední době se u nás rozvíjejí další disciplíny, které můžeme se středním kníračem provozovat. Velmi populární jsou např. agility. I když nejsou úplně nejrychlejší a nedosahují nejvyšších stupňů, je to pro středního knírače přinejmenším možnost jak vybít svou energii.

Julie Partyka

Studuje kynologii v Humpolci a zvířata jsou jejím největším koníčkem.

Maso? A pro zvířata?

V Evropě už přece maso došlo, zeptejte se nejdříve za pár let! Jak je to s cenou masa a její vliv na krmení pro psa?

1465474092_dve_dogy

Elektronický obojek pro psa s handicapem

V poslednom čase sa stále častejšie stretávame s najrôznejšími diskusiami ohľadne  využitia elektronických obojkov pre výcvik psov. Nič ale nieje čierne nebo biele!

Nenechme pejsky mrznout!

Zima udeřila ve své celé síle. Teploty jsou už několik dní pod nulou a i přes den se nad nulu nedostanou. Rozhodli jsme se spojit síly a pomoc pejskům a dalším zvířátkům, kteří jsou v těchto mrazech venku.