Tablety a kočky – jednoduše, bezbolestně

Máte obavy z podávání tablet své kočce? Zkusili jste to a nepodařilo se? Hledáte radu či návod jak na to? Vyzkoušejte tento můj postup. Stejně můžete postupovat, i pokud máte pejska, který vás i tabletu v pamlscích vždy odhalí.

Popíšu vám postup z praxe, tedy jak aplikuji své kočce tabletky já. Postup je tedy následující:

1. Zvolit vhodný pamlsek – ideál je tavený sýr. Tabletka se do něj dá dobře zatlačit a nevypadne jako např. u kousku šunky.
  2. Obelstít citlivý kočičí jazyk – nachystat si více kousků pamlsku. Jeden kousek sýru obsahuje tabletu a zbylé dva jsou pouze odměnou.
  3. Správná strategie podávání – první je kousek sýru jako „předodměna“, následuje sýr s tabletkou a rychle po něm se snažíme upoutat pozornost kočky na další sousto, tedy kousek sýru jako odměna. Snahou je odvést pozornost od toho, co právě žvýká a tento proces urychlit, protože by ráda další odměnu,kterou jí nabízíte.
  4. Pochválit, pomazlit a třeba i pokračovat v odměňování.
  5. Pokud se mise nezdařila, zkuste zopakovat celý postup.
  6. Nevzdávat se, nepropadat beznaději, nedat na sobě znát nervozitu a vztek. Vaše kočky i psi vás dobře znají a svým „šestým smyslem“ dokážou rychle odhalit vaše úmysly.

Co dál jestliže se pořád nedaří?

Pokud jste dočetli až sem, máte doma pravděpodobně velmi obezřetnou a všímavou kočku či pejska. Řešení v takovém případě vidím hlavně dvě:

1. Vyměnit tablety za jinou lékovou formu. Zeptejte se svého veterináře, zda je to možné, závisí totiž na konkrétním léku. Např. odčervení můžete provést i pomocí spot on pipety nebo některé léky jsou k dostání v sirupu.
  2. I přes neochotu zvířete podat tabletu. Pomocí prstů ji umístěte co nejdále na kořen jazyka. Rychle zavřete tlamu zvířete a podržte ji zavřenou, dokud zvíře nepolkne. Pokud tabletu nevložíte dostatečně daleko, zvíře ji vyplivne.
  3. Poslední možností by mohlo být rozdrcení tablety a vmíchání do dětské přesnídávky, jogurtu,… Ale POZOR zvíře musí tuto směs sníst celou, jinak nedostane dostatečné množství léku!

lisacek2

Malý velký bojovník, Lišáček

Na kost vyhublý, bez energie, bez naděje na další den a bez kapky pomoci. Takový byl do včerejšího dne osud malého Lišáčka, kterého na poslední chvíli zachránila organizace ForDogs z. s. Přečtete si jeho příběh, který bohužel nemá šťastný konec. Dne 7. listopadu 2016 jeho srdíčko tlouklo naposledy…

Purebred border collie herding a flock of sheep on a summer day.

Pasení – potřeba i zábava

„Když spojíte člověka, které má chuť něčeho dosáhnout a psa, který vám k tomu může pomoci, vznikne něco neobvyklého. Pasení je vášeň, sport a neskutečná zábava pro psa i majitele. Musíte ovšem myslet jako jeden!” říká majitelka psa, která objevuje kouzla pasení se svou milovanou border kolií.

Výchova a socializace – start života vašeho štěněte

A je tu prosinec, čas vánoční, čas nového zrození, naděje a lásky. Je to i čas rozhodování o tom, čím obdarovat své blízké. Pokud je chcete obdarovat malým štěňátkem, měli byste vědět, jaký život vy nebo vaši blízcí nabídnete psovi. Je to totiž stejně důležité jako to, jak pes obohatí váš život. Přeberete totiž roli „rodičů“ psa a je vaší odpovědností, aby váš pes měl dobrý život.