Tablety a kočky – jednoduše, bezbolestně

Máte obavy z podávání tablet své kočce? Zkusili jste to a nepodařilo se? Hledáte radu či návod jak na to? Vyzkoušejte tento můj postup. Stejně můžete postupovat, i pokud máte pejska, který vás i tabletu v pamlscích vždy odhalí.

Popíšu vám postup z praxe, tedy jak aplikuji své kočce tabletky já. Postup je tedy následující:

1. Zvolit vhodný pamlsek – ideál je tavený sýr. Tabletka se do něj dá dobře zatlačit a nevypadne jako např. u kousku šunky.
  2. Obelstít citlivý kočičí jazyk – nachystat si více kousků pamlsku. Jeden kousek sýru obsahuje tabletu a zbylé dva jsou pouze odměnou.
  3. Správná strategie podávání – první je kousek sýru jako „předodměna“, následuje sýr s tabletkou a rychle po něm se snažíme upoutat pozornost kočky na další sousto, tedy kousek sýru jako odměna. Snahou je odvést pozornost od toho, co právě žvýká a tento proces urychlit, protože by ráda další odměnu,kterou jí nabízíte.
  4. Pochválit, pomazlit a třeba i pokračovat v odměňování.
  5. Pokud se mise nezdařila, zkuste zopakovat celý postup.
  6. Nevzdávat se, nepropadat beznaději, nedat na sobě znát nervozitu a vztek. Vaše kočky i psi vás dobře znají a svým „šestým smyslem“ dokážou rychle odhalit vaše úmysly.

Co dál jestliže se pořád nedaří?

Pokud jste dočetli až sem, máte doma pravděpodobně velmi obezřetnou a všímavou kočku či pejska. Řešení v takovém případě vidím hlavně dvě:

1. Vyměnit tablety za jinou lékovou formu. Zeptejte se svého veterináře, zda je to možné, závisí totiž na konkrétním léku. Např. odčervení můžete provést i pomocí spot on pipety nebo některé léky jsou k dostání v sirupu.
  2. I přes neochotu zvířete podat tabletu. Pomocí prstů ji umístěte co nejdále na kořen jazyka. Rychle zavřete tlamku zvířete a podržte ji zavřenou, dokud zvíře nepolkne. Pokud tabletu nevložíte dostatečně daleko, zvíře ji vyplivne.
  3. Poslední možností by mohlo být rozdrcení tablety a vmíchání do dětské přesnídávky, jogurtu,… Ale POZOR zvíře musí tuto směs sníst celou, jinak nedostane dostatečné množství léku!

Aneta Bložoňová

Medicína psů a koček studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno – fakulta Veterinárního lékařství.

1470042018_DFD_navsteva3

Dětský den se psy v Račicích 31.7.2016

Poslední červencovou neděli jsme se vydali podívat a podpořit Dětský den s pejsky, který pořádalo sdružení Dreams From the Darkness.

9014866_xl

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.

French bulldog is cute kissing girl. She carry on a dog.

Deset otázek pro budoucího majitele psa

Uvažujete o koupi pejska? Přemýšlejte dopředu! Máme pro vás odpovědi na deset otázek, které vás budou zajímat.