Tablety a kočky – jednoduše, bezbolestně

Máte obavy z podávání tablet své kočce? Zkusili jste to a nepodařilo se? Hledáte radu či návod jak na to? Vyzkoušejte tento můj postup. Stejně můžete postupovat, i pokud máte pejska, který vás i tabletu v pamlscích vždy odhalí.

Popíšu vám postup z praxe, tedy jak aplikuji své kočce tabletky já. Postup je tedy následující:

1. Zvolit vhodný pamlsek – ideál je tavený sýr. Tabletka se do něj dá dobře zatlačit a nevypadne jako např. u kousku šunky.
  2. Obelstít citlivý kočičí jazyk – nachystat si více kousků pamlsku. Jeden kousek sýru obsahuje tabletu a zbylé dva jsou pouze odměnou.
  3. Správná strategie podávání – první je kousek sýru jako „předodměna“, následuje sýr s tabletkou a rychle po něm se snažíme upoutat pozornost kočky na další sousto, tedy kousek sýru jako odměna. Snahou je odvést pozornost od toho, co právě žvýká a tento proces urychlit, protože by ráda další odměnu,kterou jí nabízíte.
  4. Pochválit, pomazlit a třeba i pokračovat v odměňování.
  5. Pokud se mise nezdařila, zkuste zopakovat celý postup.
  6. Nevzdávat se, nepropadat beznaději, nedat na sobě znát nervozitu a vztek. Vaše kočky i psi vás dobře znají a svým „šestým smyslem“ dokážou rychle odhalit vaše úmysly.

Co dál jestliže se pořád nedaří?

Pokud jste dočetli až sem, máte doma pravděpodobně velmi obezřetnou a všímavou kočku či pejska. Řešení v takovém případě vidím hlavně dvě:

1. Vyměnit tablety za jinou lékovou formu. Zeptejte se svého veterináře, zda je to možné, závisí totiž na konkrétním léku. Např. odčervení můžete provést i pomocí spot on pipety nebo některé léky jsou k dostání v sirupu.
  2. I přes neochotu zvířete podat tabletu. Pomocí prstů ji umístěte co nejdále na kořen jazyka. Rychle zavřete tlamu zvířete a podržte ji zavřenou, dokud zvíře nepolkne. Pokud tabletu nevložíte dostatečně daleko, zvíře ji vyplivne.
  3. Poslední možností by mohlo být rozdrcení tablety a vmíchání do dětské přesnídávky, jogurtu,… Ale POZOR zvíře musí tuto směs sníst celou, jinak nedostane dostatečné množství léku!

Aneta Bložoňová

Medicína psů a koček studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno – fakulta Veterinárního lékařství.

Základní měřitelné parametry u psa a u kočky

Teplota 37°C u psa ještě nemusí znamenat horečku, tak jak je tomu u lidí. Dnešní krátký článek poodhalí, co je pro tělo zvířete normální a co už ne.

Seven week old golden retriever puppy outdoors on a sunny day.

Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

16009893_10207786924886331_1590222140_o

Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!