Tablety a kočky – jednoduše, bezbolestně

Máte obavy z podávání tablet své kočce? Zkusili jste to a nepodařilo se? Hledáte radu či návod jak na to? Vyzkoušejte tento můj postup. Stejně můžete postupovat, i pokud máte pejska, který vás i tabletu v pamlscích vždy odhalí.

Popíšu vám postup z praxe, tedy jak aplikuji své kočce tabletky já. Postup je tedy následující:

1. Zvolit vhodný pamlsek – ideál je tavený sýr. Tabletka se do něj dá dobře zatlačit a nevypadne jako např. u kousku šunky.
  2. Obelstít citlivý kočičí jazyk – nachystat si více kousků pamlsku. Jeden kousek sýru obsahuje tabletu a zbylé dva jsou pouze odměnou.
  3. Správná strategie podávání – první je kousek sýru jako „předodměna“, následuje sýr s tabletkou a rychle po něm se snažíme upoutat pozornost kočky na další sousto, tedy kousek sýru jako odměna. Snahou je odvést pozornost od toho, co právě žvýká a tento proces urychlit, protože by ráda další odměnu,kterou jí nabízíte.
  4. Pochválit, pomazlit a třeba i pokračovat v odměňování.
  5. Pokud se mise nezdařila, zkuste zopakovat celý postup.
  6. Nevzdávat se, nepropadat beznaději, nedat na sobě znát nervozitu a vztek. Vaše kočky i psi vás dobře znají a svým „šestým smyslem“ dokážou rychle odhalit vaše úmysly.

Co dál jestliže se pořád nedaří?

Pokud jste dočetli až sem, máte doma pravděpodobně velmi obezřetnou a všímavou kočku či pejska. Řešení v takovém případě vidím hlavně dvě:

1. Vyměnit tablety za jinou lékovou formu. Zeptejte se svého veterináře, zda je to možné, závisí totiž na konkrétním léku. Např. odčervení můžete provést i pomocí spot on pipety nebo některé léky jsou k dostání v sirupu.
  2. I přes neochotu zvířete podat tabletu. Pomocí prstů ji umístěte co nejdále na kořen jazyka. Rychle zavřete tlamu zvířete a podržte ji zavřenou, dokud zvíře nepolkne. Pokud tabletu nevložíte dostatečně daleko, zvíře ji vyplivne.
  3. Poslední možností by mohlo být rozdrcení tablety a vmíchání do dětské přesnídávky, jogurtu,… Ale POZOR zvíře musí tuto směs sníst celou, jinak nedostane dostatečné množství léku!

Aneta Bložoňová

Medicína psů a koček studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno – fakulta Veterinárního lékařství.

1469606649_sport_kolie

Výživa psího sportovce

Sportovně a pracovně vytížení psí pomocníci mají jiné energetické nároky než mazlíčkové držení doma na gauči. Zvýšená potřeba energie u psů s vysokou fyzickou zátěží nemůže být řešena pouhým zvýšením denní krmné dávky. Vyšší příjem energie je totiž dosahován změnou složení v krmné dávce, typu krmiva s vyšší stravitelností, lepším energetickým zhodnocením podstatných živin a jejich správným poměrem.

sad-dog-on-hardwood-floor

Slavte tiše! Zkuste to letos jinak…

Oslavy konce roku jsou pro Vaše domácí mazlíčky stresujícím obdobím. Psi mají mnohem citlivější uši než lidé a slyší proto i zvuky, o kterých lidé nemají ani tušení. Intenzivní hluk u nich může vyvolat silnou bolest a stres. V krajním případě může zvíře upadnout I do šoku. Výjimkou není ani epileptický záchvat. A právě Silvestrovská noc je plná takových zvuků. Podívejte se s námi, jak můžete Vašim miláčkům pomoci toto období lépe zvládnout.

A happy German Shepherd Mix breed dog is hanging is tounge out of his mouth with his ears blowing in the wind as he sticks his head out a moving and drving car window.

Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.