Torze žaludku, nečekejte, jednejte!

Torze žaludku je největší strašák majitelů psů větších plemen. Věřím, že jste už o tomhle život ohrožujícím stavu minimálně slyšeli. Znáte všechny příznaky? Dokázali by jste je rychle rozeznat u svého pejska?

Znáte příznaky torze?

První příznaky jsou znát obvykle po krmení. Ve většině případů se příznaky rozvíjí ihned po nakrmení. Problém u větších psů však bývá ten, že venku na zahradě si toho majitel hned obvykle nevšimne. A jak víme, tady je každá minuta drahá. Zdravotní stav psa se velice rychle zhoršuje. Typické je zvětšování břicha, výborně viditelné u ohaře nebo dogy, možná však méně u chlupatých a někdy i obézních psů. Pes se snaží zvracet, obvykle neúspěšně a z tlamy mu vytékají pouze sliny, které má problém spolykat. Výrazný je neklid a bolestivost při doteku na břicho.

Opravdu to na torzi vypadá! Co teď?

6877490-bernese-mountain-dogNení na co čekat, pes s torzí se opravdu nezlepší sám od sebe. Jediným možným řešením je operace. Stejně důležité je i uvědomit si, že spolu s operací je obvykle nutné psa alespoň na určitou dobu hospitalizovat. Péče o pacienta s torzí bývá mnohokrát opravdu intenzivní, zejména pokud stav trvá delší dobu. Když si k tomu domyslíme velikost a zejména váhu obvyklého pacienta s torzí, a víme, že dávka léků se od té váhy odvíjí, musí nám být jasné, že řešení torze nebývá levná záležitost. S tím je, bohužel, potřeba počítat.

Sama jsem se s tímto případem setkala u fenky belgického salašnického psa Sandy. Po večerním krmení u ní majitel začal pozorovat příznaky a tak neváhal a jednal. Sandy přijela na pohotovost už s podezřením majitele, že se jedná o torzi. Klinické vyšetření odhalilo příznaky šoku – rychlý pulz, bledé a suché sliznice a její břišní dutina byla rozšířená. Ještě než se diagnóza definitivně potvrdila rentgenologickým vyšetřením, dostala Sandy nitrožilní kanylu, odebrali jsme krev a zahájili jsme intenzivní infuzní terapii. Rentgenologické vyšetření není dobré přeskočit – ještě je tady naděje, že se nejedná o torzi, ale o prostou dilataci (nafouknutí) žaludku, která sa dá řešit i bez operace.

Jde se operovat

Než se nachystá operační sál, veterinární tím rozhodně nesedí a nečeká. Pacient musí být před operací co nejvíce stabilizovaný. Základem jsou infuze, ale taky dekomprese žaludku. Pokud to jde, zavede se do žaludku sonda, žaludek je však často v takové pozici, která to znemožní. Pak se provede dekomprese jehlou přes kůži. Nejen, že se tím částečně uleví pacientovi, ale taky to ulehčí operaci.

Operace proběhla relativně dobře. Stěna žaludku byla ještě normální a nebylo nutné jí částečně odstraňovat. Slezina se naštěstí nepřetočila. Provedla se pouze korekce polohy žaludku, jeho důkladný výplach a gastropexe – přišití žaludku k břišní stěně.

Není vždy všechno ideální

Navzdory nekomplikované operaci se Sandy z anestézie probouzela s obtížemi a její stav nebyl stabilizovaný. Pořád dostávala adekvátní infuzní terapii a všechny potřebné podpůrné léky, ale její stav se nelepšil. Zhoršilo se jí dýchání, a proto se udělal kontrolní rentgenový snímek plic. Ten potvrdil jednu z možných pooperačních komplikací – aspirační pneumonii. I když je pacient pořádně zaintubovaný, stát se to může. Sandy jsme k terapii přidali další, silnější antibiotika a až do stabilizace stavu byla na kyslíkové terapii.

Sandy byla celkově hospitalizována 5 dní a do domácí péče byla propuštěna, až když sama žrala a dýchala bez potíží. Samozřejmostí jsou doma podávané léky, vhodná dieta a pravidelné kontroly.

Jak lze torzi předcházet?

To je velice častá otázka. Obecně se doporučuje krmit rizikové psy (velká plemena nebo hluboký hrudník) raději častěji v menších dávkách, například 3x denně. Omezení zátěže těsně před i po nakrmení má určitě význam, k torzi ale může dojít i u psa, co po nakrmení leží. Krmení z vyvýšené misky bylo doporučováno jako prevence torze, dnešní výzkumy se už přiklání k názoru, že působí přesně naopak a riziko torze se tak ještě zvyšuje. Zdaleka nejspolehlivější prevencí je výše uvedená gastropexe, která se může preventivně dělat například při kastraci nebo jiné břišní chirurgii, ještě než torze nastane.
Dnes už mnohá pracoviště nabízejí laparoskopické gastropexe, kdy se tento zákrok provede pomocí miniinvazivního přístupu. Jelikož jsme ale pořád ještě v biologii, nic neplatí na 100% – a tak se výjimečně může stát, že k torzi dojde i po gastropexi. Nejedná se pak o chybu doktora ani o selhání gastropexe, pouze o hodně zákeřné přetočení žaludku. Známe případ, kdy se u jednoho psa objevila torze až třikrát! No a samozřejmě, nejdůležitější je znát problematiku torzí, rozeznat včas její příznaky a co nejrychleji vyhledat veterinární pomoc.

Flyball – kolektivní sport s přesností

Dynamika, rychlost, přesnost a týmová spolupráce. To je flyball, dynamický sport pro všechny milovníky míčků.

Psí sedmero pro návštěvu

Jak moc svého psa mám ráda? Hodně moc. Respektuji ho jako psa, snažím se k němu chovat vždy hezky a dbát na jeho pocity a potřeby.

Čerstvě z Kanady – stříbro a bronz v našich barvách!

Přinášíme vám aktuální novinky od našeho týmu na MS v Kanadě. Tréninky proběhly bez problémů a naši závodníci vyrazili do ostrého boje. Ukázali se jako skvělý tým a nechali za sebou i favority závodu!