U veterináře včas aneb preventivní prohlídka seniora

Jeden rok Vašeho pejska nebo kočičky představuje mnohem delší životní období než je tomu u nás, lidí. Lidé chodí na preventivní prohlídku minimálně jednou do roka a stejně tak bychom na ni neměli zapomínat u našich domácích miláčků. Především jedná-li se o staršího jedince. Co by taková preventivní prohlídka měla zahrnovat?

Připravte se na stáří vašeho kamaráda!

Předně je potřeba si ujasnit od kdy se pes považuje za seniora. Pes malého plemene je seniorem od 8 let věku, velkého již od 6. roku života. Nejedná se o žádné škalutky, ale je potřeba myslet na toho období života komplexně. Důležitá je vhodná úprava stravy s ohledem na věk pejska, která je prevencí sama o sobě. Kvalitní granule pro seniory naleznete na našem E-shopu Psíhvězda.cz.

Kočka je považována za seniora přibližně od sedmi let. Pro kočičí seniory jsou vhodné granule na udržení váhy a dobré zažívání. Kvalitní granule pro kočičí seniory naleznete také na našem E-shopu Psíhvězda.cz.

Anamnéza mnohé prozradí

Tento bod preventivní prohlídky je obzvláště důležitý. Anamnéza, neboli předchorobí, slouží k získání co nejpřehlednějšího množství informací o daném zvířeti formou rozhovoru s majitelem.  Svému veterinárnímu lékaři sdělíte informace o způsobu krmení, množství vypité vody, vyměšovaní a celkovém stavu zvířete. Nezapomeňte na změny chování, či možné příznaky onemocnění jako je zvracení, průjem, apatie, bolestivost, kašel a mnoho dalších.

Pokud budete anamnéze věnovat dostatek času a pečlivě ji zodpovíte velmi často pomůže odhalit příznaky vážnějších onemocnění.

Samotné klinické vyšetření

dotshock_xxlJe druhým nepostradatelným bodem v prevenci. Veterinář změří hodnoty tzv. TRIASU – počet tepů, dechů a teploty. Prohlédne celkový stav zvířete, případné změny na kůži, tlapkách, drápech.

Podívá se do očí, uší a tlamy. Poslechne srdce s plíce, kde se může často u starších jedinců nacházet zdravotní indispozice. Důležité je také prohmatat dutinu břišní a u psích a kočičích seniorů provést alespoň jednou do roka sonografické vyšetření břicha. To nám pomůže odhalit případné změny ve velikosti či tvaru orgánů nebo třeba volnou tekutinu a zánět.

Pokud má pejsek pohybové problémy je doporučitelné RTG vyšetření pro zjištění případné artrózy nebo jiných onemocnění projevujících se ve stáří. Možností klinického vyšetření máme mnoho.

Jako další důležitou součást považujeme i rozbor moči. Tento test je velmi rychlý, levný, neinvazivní a přinese mnoho podstatných informací. Především zda se v moči nachází krev a cukr poukazující na některá onemocnění ledvin. Dále je měřitelná hustota moči, která při nízké hladině opět poukazuje na možná onemocnění.

Rozbor krve by neměl chybět!

Možná si říkáte, že odběr krve je pro pejska stresující a není tak důležitý. Pokud se odběr provede správně, je to otázkou pár minut a i malé množství krve nám prozradí mnoho o celkovém stavu pacienta. Proto by jsme ho zejména u seniorů neměli opomíjet.

Přečtěte si více o odběru krve s našem článku zde.

Neváhejte s preventivní prohlídkou Vašeho miláčka, výsledky studií ukázaly, že důkladná anamnéza a správně provedené klinické vyšetření může být velmi přínosné pro zjištění počátečních fází nemoci.

Uvědomte si, že jeden rok Vašeho zvířecího kamaráda představuje v přepočtu 5-10 let lidským a za tuto dobu se může mnohé změnit. Nalezením a včasným řešením případných problémů můžete Vašemu čtyřnohému kamarádovi zajistit delší a spokojenější život.

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

sick-dog-at-vet-jpg-838x0_q67_crop-smart

Odběr krve u psů a koček

Malé množství krve může mnohé prozradit o zdravotním stavu Vašeho čtyřnohého miláčka. Jak a proč se odběr krve vlastně dělá, se dozvíte právě v tomto článku.

dog-toys

Berete psovi věci od pusy? Co u něho tak podporujete?

Chcete jít na procházku a pes si kouše svoji oblíbenou kostičku. Rozhodnete se, že mu ji vezmete, aby si s odchodem pospíšil. Lidé někdy i schválně berou psovi věci od tlamy, prý aby si pes zvykal a neměl tendenci si tak věci bránit. Jenže je to právě naopak. Když mu budete věci brát, budete podporovat takové chování psa, kdy si bude jídlo a hračky chránit.

0xtubtu

Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.