Únorové Mistrovství republiky v psích spřeženích v Jizerských horách

Letošní zima přeje zimním sportům se psy více než jiné roky. Zasněžené pláně kolem městyse Zásada v Jizerských horách o víkendu 10. a 11. února 2017 přivítaly závodníky Mistrovství České republiky psích spřežení v Zásadském sprintu. Účast byla velká, celkem se sešlo na akci přes devadesát musherů z Česka a Polska.

Špičky tuzemského mushingu včetně účastníků závodů v Kanadě

O Česku v souvislosti se zimními sporty je v posledních letech hodně slyšet. Vedeme přední příčky mezi bruslaři, biatlonisty, snowboardisty a v posledních letech také mezi mushery. Sport, který spojuje člověka s jeho psem v rychlosti, přesnosti a přírodě. V letošním roce se čtyři naši sportovci skvěle umístili na Mistrovství světa v Kanadě. Více se o výpravě Fitmin týmu v našem článku. Mistrovství republiky v Zásadě si nenechali ujít špičky českého mushingu včetně úspěšných reprezentantů z Mistrovství světa.

Mapa mistrovství republiky psích spřežení v Zásadě v Jizerských horách.Atraktivní podívaná v krásné přírodě

Diváci se měli o víkendu opravdu na co koukat. Na trati se představili čtyřspřeží až osmispřeží zejména severských plemen psů, jako například sibiřský husky, malamut nebo speciálně vyšlechtěné plemeno evropských saňových psů. Spřežení se obvykle ženou průměrnou rychlostí přes 30 kilometrů za hodinu, vytrvalci na trati dlouhé třicet kilometrů pak běží průměrnou rychlostí osmnáct kilometrů v hodině.

Letos se jednalo o čtvrtý ročník závodu, který se ovšem díky mírným zimám mohl uskutečnit pouze dvakrát. Náročné podmínky pro organizování tohoto závodu byly letos splněny všichni si mohli závod naplno užít. Na kompletní výsledky se můžete podívat přímo na stránkách Zásadského závodu.

Foto: Mapa mistrovství republiky psích spřežení v Zásadě v Jizerských horách.
Autor titulní fotografie: Sasulka (Zdroj: rajce.net)

Vanda Nováková

Redaktorka a produktová manažerka, která miluje všechna zvířata. Sama je majitelkou fenky amerického pitbullteriéra a koně. Aktivně se věnuje kynologii jako koníčku a velmi ráda píše o všem možném.

16009893_10207786924886331_1590222140_o

Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!

15781569_1297631196942333_297078178739470082_n

Nevšední fotografie dětí a psů, nad kterými se tají dech!

Pouto mezi dětmi a jejich nejlepšími zvířecími kamarády je veliké. Někdy i třikrát větší než samotné děti. Fotograf Andy Seliverstoff (58) se rozhodl nevšedním projektem světu ukázat, jak nerozbitné toto pouto může být. A jak velikost nehraje roli.

15319220_1137477526371294_1922372731037770175_n

Každý den s obrovskými bolestmi, Theo a jeho příběh

Ani ne roční pejsek si za svůj život prošel už mnohým. Každý krok je pro něj bolestivý, ale přesto má neuvěřitelnou radost ze života. Nyní v Dreams from the Darkness v Račicích bojuje za svůj další život. Aktuálně má za sebou náročnou operaci zlomené zadní nožky a doufá, že ho čekají Vánoce v teple domova. Nyní potřebuje finanční podporu na uhrazení operace.