Šance zvířatům Liberec

Šance zvířatům, zapsaný spolek, byl v Liberci založen lidmi, kterým není lhostejný osud týraných nebo odložených a nechtěných zvířat v útulcích. Po zkušenostech s činností v jiných občanských sdruženích bylo jasné, že je třeba utvořit organizaci lidí se stejnou vizí na menším území. Na Liberecku, potažmo v severních Čechách nebylo podobné aktivní sdružení, a tak jsme se do toho pustili s nadšením přímo v místě našeho bydliště. Fungujeme na bázi dočasných domácích depozit. Zde je psům, kočkám, i jiným společenským zvířatům poskytována domácí individuální péče, žijí v domovech našich členů a dobrovolníků, pro které se vžil termín „dočaskáři“. Systém dočasných péčí nám vyhovuje z důvodu maximální individualizace přístupu ke zvířeti. Psi nebo kočky, pokud jsou odebírání z rodiny, nejsou stresováni prostředím útulku, ale najde se jim vhodná domácí péče. Tento postup je citlivý především v případech týraných či zanedbávaných zvířat z množíren, která jsou nesocializovaná a potřebují trpělivý, laskavý přístup. Mají především možnost zvyknout si na chod domácnosti, ruch města atd. Do adopce tedy zvířata od nás odcházejí plně socializovaná a s hygienickými návyky.

V posledních letech se však nápor zvířat v nouzi, především koček, na nás zvyšuje. Rozhodli jsme se proto pro rozšíření našeho působení také do podoby azylu pro kočky mimo domovy našich členů. Dočasné péče pro kočky jednoduše nestačí. Ke karanténě, skladu a kanceláři v Chrastavě tak přibyla místnost, tzv. “kočkonárium”. Zde si můžete domluvit návštěvu po e-mailu nebo tel., prosíme však alespoň den předem, většinou jsme v Chrastavě přítomni v dopoledních hodinách. Psi jsou stále v dočasných péčích, a velmi záslužné je rodinné depozitum v Mnichově Hradišti.

Naše aktivity:

* dočasné péče a adopce

* kastrační program: kastrace koček z ulice, kastrace psů žijícími se soc. vyloučenými majiteli – spolupráce s Mostem k naději – více info zde http://www.sancezviratum.cz/o-nas/kastracni-program-liberecko

* spolupráce s orgány sociální péče, odběr zvířat od majitelů v těžkých životních situacích

* osvěta veřejnosti, aktivismus – web Stop množitelům, aktivismus ohledně komerčního i nekomerčního množení společenských zvířat

* přednášky pro veřejnost, školy

* veřejné akce – benefiční večery, koncerty, rauty atd.

S čím Vám nemůžeme pomoci: nejsme hotel pro psy a kočky, nemůžeme platit Vašim zvířatům veterinární péči, nemůžeme Vám sponzorovat vlastnění zvířete, pokud potřebujete pomoc kastračního programu, napište v jaké tíživé situaci se nacházíte. (Tyto prosby se často opakují, jsou také pokusy zneužít kastrační program. Pomůžeme rádi, ale s vědomím, že pomoc vážně potřebujete.)

Máte chuť také pomáhat zvířatům, stát se členem naší sítě „dočaskářů“ nebo jinak přiložit ruku k dílu? Nebojte se nám napsat na kontaktní e-mail kontakt@sancezviratum.cz. Poskytovatelům dočasné péče vybíráme svěřence dle jejich možností. Hradíme krmivo a veterinární výlohy.

FB stránka: Šance zvířatům

Felberova 123/3, Liberec 5, 46005