Užívejte s pejsky Štědrý den, ale pozor na otravu!

Vánoce jsou svátky míru, lásky, radosti a hlavně klidu. Proto si najděte chvilku v tomto Vánočním shonu k přečtení krátkého článku o případných rizicích podávání pochutin od Vánočního stolu Vašemu pejskovi. Na štědrovečerní tabuli a před Vánočním stromečkem se nachází spousty nebezpečných látek pro Vašeho pejska. Pojďme si o nich říci něco blíže.

Čokoláda

Jako první a zároveň nejčastější bychom si dovolili uvést čokoládu. Čokoláda sama o sobě obsahuje metylxantiny, zejména theobromin a kofein, které jsou pro psa (na rozdíl od člověka) výrazně toxické. Více se dozvíte v samostatném článku na toto téma zde.

• Toxický účinek: na činnost srdce, mozku a hlavně ledvin
  • Terapie: do 30 minut od pozření vyvolat zvracení a poté navštívit veterinárního lékaře

Rozinky a hroznové víno

Rozinky, jak všichni víme, jsou součástí několika druhu cukroví a především všemi oblíbené vánočky. Ano, i tyto plody jsou pro Vašeho pejska nebezpečné. Zatím není známo, jaká dávka vyvolá u psa otravu. Otrava se vyskytne u citlivých jedinců a projeví se především zvracením.

• Toxický účinek: na ledviny

Kynuté těsto

Pejsci velice rádi s ochotou přijímají kynuté těsto. Tento doplněk jídelníčku se jim ovšem nevyplácí.  V  žaludku je pro těsto teplé prostředí, a proto nadále kyne. Žaludek se kynutím velice roztáhne a může pak dojít k jeho otočení, což je život ohrožující stav. Dále hrozí otrava produkty, které vznikají kvašením těsta v žaludku – kvašením vzniká alkohol.

• Toxický účinek: na ledviny, zažívací trakt

Bramborový salát

Bramborový salát není jako takový pro pejska jedovatý. Jeho složení je však nevhodné pro trávicí trakt. Brambory s majonézou mohou velice negativně ovlivnit trávení a způsobit zažívací potíže jako je průjem, zvracení, atd. Pokud dáváte do salátu cibuli, tak i ta může některým pejskům způsobit potíže. Citlivost psa se odvíjí od pravidelně přijímané stravy a jeho zažívání.

Rybí kost

Smaženého kapra podávat pejskovi od Vánočního stolu také není vhodné. Prvním důvodem je úprava ryby (smažení). Dalším důvodem je riziko pozření kosti a její možné zapíchnutí. Zapíchnutá kost způsobí, že pejsek nemůže nic jiného pozřít, dáví se, kašle, hodně sliní, čumák si neustále otírá packami.

První pomocí je otevření tlamy a pomocí baterky (čelovky) se pokoušíme nalézt kost v tlamě. Když kost nalezneme, pokusíme se ji vytáhnout pomocí pinzety. V případě neúspěchu vyhledáme veterinárního lékaře. Vhodným vybavením veterinárního lékaře pro snadné a rychlé vytažení kosti je endoskop (vnitřní kamera).

V případě, že Vašemu pejskovi chcete dopřát vánočního kapra, doporučujeme ho upravit vařením ve vodě a následně vybrat veškeré kosti.

Rostliny

Nejen lidskými potravinami a pochutinami můžete pejskovi ublížit. Pozor si dejte i na Vánoční rostliny:

• Vánoční hvězda – roní jedovaté mléko, dochází k podráždění kůže a sliznic
  • Hvězdník – celá rostlina (nejvíce cibule) obsahuje jedovaté alkaloidy
  • Brambořík – jedovaté jsou především hlízy, které způsobují nevolnost
  • Břečťan – jedovaté jsou především bobule a mladé výhonky

Jak pomoc psovi při pozření jedovaté látky?

• co nejrychleji vyvolat zvracení (nejlépe do 30 min od pozření, nejdéle do 1-2 hod), zvracení vyvoláme peroxidem vodíku 3% 1-2 ml/kg
  • pro vyvázání jedovaté látky ze zažívacího traktu podáme psovi černé uhlí v dávce 0,5-2 g/kg
  • vyhledat veterinárního lékaře

Příjemné prožití Vánočních svátků Vám i Vašim čtyřnohým miláčkům přeje tým Veterinární kliniky ANIMED, Brno Vinohrady.

MVDr. Jitka Pfeifrová

Veterinární lékařka působící na veterinární klinice Animed Brno Vinohrady. Paní doktorka je členkou České asociace veterinárních lékařů malých zvířat (ČAVLMZ) a specializuje se na stomatologii, onkologii a obecnou interní medicínu.

festival_hlavnifoto

Zveme Vás do Prahy na Festival zvířat!

Skvělá akce pro všechny milovníky zvířat proběhne již tento víkend 1.-2. října na výstavišti v Praze – Holešovivích a my si ji nenecháme ujít. Přidejte se i Vy! Na co se můžete těšit?  Po celý víkend bude připraven opravdu pestrý program.

15781569_1297631196942333_297078178739470082_n

Nevšední fotografie dětí a psů, nad kterými se tají dech!

Pouto mezi dětmi a jejich nejlepšími zvířecími kamarády je veliké. Někdy i třikrát větší než samotné děti. Fotograf Andy Seliverstoff (58) se rozhodl nevšedním projektem světu ukázat, jak nerozbitné toto pouto může být. A jak velikost nehraje roli.

1465660863_titulka_krpole_matty

15. Královopolský závod Brno 2016

Dne 11. června 2016 se uskutečnil v Brně Králově poli závod poslušnosti pro všechna plemena dle zkoušek ZOP, ZPU1 a ZPU2.