Užívejte s pejsky Štědrý den, ale pozor na otravu!

Vánoce jsou svátky míru, lásky, radosti a hlavně klidu. Proto si najděte chvilku v tomto Vánočním shonu k přečtení krátkého článku o případných rizicích podávání pochutin od Vánočního stolu Vašemu pejskovi. Na štědrovečerní tabuli a před Vánočním stromečkem se nachází spousty nebezpečných látek pro Vašeho pejska. Pojďme si o nich říci něco blíže.

Čokoláda

Jako první a zároveň nejčastější bychom si dovolili uvést čokoládu. Čokoláda sama o sobě obsahuje metylxantiny, zejména theobromin a kofein, které jsou pro psa (na rozdíl od člověka) výrazně toxické. Více se dozvíte v samostatném článku na toto téma zde.

• Toxický účinek: na činnost srdce, mozku a hlavně ledvin
  • Terapie: do 30 minut od pozření vyvolat zvracení a poté navštívit veterinárního lékaře

Rozinky a hroznové víno

Rozinky, jak všichni víme, jsou součástí několika druhu cukroví a především všemi oblíbené vánočky. Ano, i tyto plody jsou pro Vašeho pejska nebezpečné. Zatím není známo, jaká dávka vyvolá u psa otravu. Otrava se vyskytne u citlivých jedinců a projeví se především zvracením.

• Toxický účinek: na ledviny

Kynuté těsto

Pejsci velice rádi s ochotou přijímají kynuté těsto. Tento doplněk jídelníčku se jim ovšem nevyplácí.  V  žaludku je pro těsto teplé prostředí, a proto nadále kyne. Žaludek se kynutím velice roztáhne a může pak dojít k jeho otočení, což je život ohrožující stav. Dále hrozí otrava produkty, které vznikají kvašením těsta v žaludku – kvašením vzniká alkohol.

• Toxický účinek: na ledviny, zažívací trakt

Bramborový salát

Bramborový salát není jako takový pro pejska jedovatý. Jeho složení je však nevhodné pro trávicí trakt. Brambory s majonézou mohou velice negativně ovlivnit trávení a způsobit zažívací potíže jako je průjem, zvracení, atd. Pokud dáváte do salátu cibuli, tak i ta může některým pejskům způsobit potíže. Citlivost psa se odvíjí od pravidelně přijímané stravy a jeho zažívání.

Rybí kost

Smaženého kapra podávat pejskovi od Vánočního stolu také není vhodné. Prvním důvodem je úprava ryby (smažení). Dalším důvodem je riziko pozření kosti a její možné zapíchnutí. Zapíchnutá kost způsobí, že pejsek nemůže nic jiného pozřít, dáví se, kašle, hodně sliní, čumák si neustále otírá packami.

První pomocí je otevření tlamy a pomocí baterky (čelovky) se pokoušíme nalézt kost v tlamě. Když kost nalezneme, pokusíme se ji vytáhnout pomocí pinzety. V případě neúspěchu vyhledáme veterinárního lékaře. Vhodným vybavením veterinárního lékaře pro snadné a rychlé vytažení kosti je endoskop (vnitřní kamera).

V případě, že Vašemu pejskovi chcete dopřát vánočního kapra, doporučujeme ho upravit vařením ve vodě a následně vybrat veškeré kosti.

Rostliny

Nejen lidskými potravinami a pochutinami můžete pejskovi ublížit. Pozor si dejte i na Vánoční rostliny:

• Vánoční hvězda – roní jedovaté mléko, dochází k podráždění kůže a sliznic
  • Hvězdník – celá rostlina (nejvíce cibule) obsahuje jedovaté alkaloidy
  • Brambořík – jedovaté jsou především hlízy, které způsobují nevolnost
  • Břečťan – jedovaté jsou především bobule a mladé výhonky

Jak pomoc psovi při pozření jedovaté látky?

• co nejrychleji vyvolat zvracení (nejlépe do 30 min od pozření, nejdéle do 1-2 hod), zvracení vyvoláme peroxidem vodíku 3% 1-2 ml/kg
  • pro vyvázání jedovaté látky ze zažívacího traktu podáme psovi černé uhlí v dávce 0,5-2 g/kg
  • vyhledat veterinárního lékaře

Příjemné prožití Vánočních svátků Vám i Vašim čtyřnohým miláčkům přeje tým Veterinární kliniky ANIMED, Brno Vinohrady.

Chci svůj prostor, říkají pejsci se žlutou stužkou

Každý pes potřebuje individuální přístup. Né všichni pejsci jsou rádi v těsném kontaktu s jiným psem. Jak to ale máte vědět a nebo jak to dát vědět ostatním? Použijte žlutou stužku! Jasně tím dáte všem najevo, že váš pejsek potřebuje více prostoru.

Kvalita za příznivou cenu – vsaďte na prémiová krmiva!

Označení krmiva jako prémiové vám zaručí určitý standart kvality granulí. Přesto je potřeba sledovat poměr masa a dalších důležitých látek. Prémiová krmiva jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří mají psa nebo kočku bez zdravotních problémů, standardní zátěže a chtějí něco málo ušetřit.

Jaká jsou TOP plemena v Česku?

Plemen psů je nespočet. Jedni jsou menší, druzí jsou větší, třetí zase ušatí. Každý pejsek je bez ohledu na plemeno jedinečný a pro svého páníčka ten nejlepší. Která plemena se u nás těší oblibě a která jsou naopak méně oblíbená?