Víte čím krmit na cestách?

Je léto, teplo, a většina z nás už plánuje letní dovolenou. Jako správní milovníci psů samozřejmě nenecháme svého čtyřnohého parťáka doma. Ať už jedete na výlet autem nebo pěšky, nejčastěji řešeným problémem na cestách je krmení psa.

Granule – nejsnazší řešení

Pokud máte psa na granulích a nejedete na dovolenou pouze s krosnou na zádech, prakticky se nemusíte stresovat, pro vás se nic nemění. Pozor si dejte především na zvýšený výdej vody psa. Na výletech bude mít žízeň mnohem víc než obvykle a suché granule by mu mohly jen přitížit, dbejte proto především na celodenní dostatek vody, i když váš pejsek třeba obvykle tolik nepije.
Také se může stát, že pes bude granule odmítat. Neznamená to nutně nemoc nebo nějaký problém, zkrátka je v cizím prostředí a chvíli trvá, než si zvykne. Pokud bude mít den nebo dva hladovku, nic se mu nestane a není třeba volat hned veterináře. Hlavní je přísun vody. Přilepšit a povzbudit chuť k jídlu můžete nějakou masovou konzervou.

Poslední věcí, která by vás mohla při krmení granulemi na cestách zaskočit, je nesehnatelnost značek na trhu. Především při cestě do cizích zemí si proto přivezte své granule, které máte ozkoušené z domova, že pes žere a správně tráví. V některých zemích na zverimex nebo chovatelské potřeby ani nenarazíte a v běžném obchodě seženete pouze levnější granule, které maso nejspíš nikdy nepotkaly.
Za studena lisované granule jsou další možností krmiv na cesty i doma.  Je to stlačené maso v malých peletkách s pár doplňky. Obvykle se jedná o vysoce kvalitní granule, které psovi poskytnou veliký příjem energie. Stačí jich do krmené dávky méně než běžných granulí a tak se často využívají právě při cestování, kdy člověk šetří s místem jak může.

Barfujete? Vyzkoušejte masové konzervy

Když krmíte psa syrovým masem, cestování se vám může trochu zkomplikovat. V případě, že jedete do hotelu, budete mít nejspíš k dispozici lednici, ovšem naplnit jí kily syrového masa, které předtím povezete s sebou, může být přinejmenším nepraktické.
Vynechte proto jednou syrové maso. Na pár dní to nikomu neublíží a vy se tak vyvarujete mnoha případným obtížím. Především v případě jižních zemí se maso pro psy prakticky nedá sehnat a museli byste kupovat potraviny určené pro lidskou konzumaci.
Jedním z řešení je přejít dočasně na granule. Každý pes přechod snáší jinak, je třeba vyzkoušet to doma v dostatečném předstihu, abyste zjistili, které granule pes žere nebo ne. Psi na mase bývají v ohledu ke granulím poměrně vybíraví, a tak je třeba se zaměřit na značky, které obsahují větší procento masa.
V těchto situacích však dbejte o to víc na dostatečný přísun vody. Pes, který běžně žere stravu ve formě BARFU, je zvyklý přijímat vodu přímo v masu, a granule poskytují maso v sušené podobě. Běžné množství vody, kterou vypije doma, mu tak nemusí stačit.
Další možností jsou konzervy. Již neplatí, že je v konzervách pouhý odpad z masa a obilniny. Naopak, maso v plechovce získává na trhu každým rokem významnější místo a značky se předbíhají s kvalitou. Existuje několik druhů ryze stoprocentních masových konzerv. Uvědomte si ale, že i pes na barfu dostává různé druhy příloh a tak je dobré volit takovou značku, která vám bude vyhovovat složením.

Stejně jako u granulí je lepší si přechod z masa na konzervy vyzkoušet první doma, a posléze konzervami začít krmit už před cestou, aby na ně byl psí žaludek již zvyklý. Především po nich totiž někteří psi s citlivějším trávením mívají potíže a chvíli trvá, než si na ně zvyknou. Často zvolené řešení je i míchání konzerv s granulemi.

Ponesete žrádlo pro psa na zádech?

Stále větší oblibu mají Češi v pěší turistice. Mnoho z nás si již vyzkoušelo několikadenní vandry po lesech, jen se psem po boku a krosnou na zádech. Pohled i pocit je to velmi romantický a vyvolává emoce teplého léta. Byla by škoda si to kazit cinkajícími konzervami nebo deseti kily granulí v batohu. Co v takovém případě?
Novinkou na našem eshopu jsou dehydratovaná krmiva. Je to rozdrcené sušené maso v prášku spolu s dalšími přílohami a tak je to nejlehčí a nejsnazší forma potravy na cestování, když si nemůžeme dovolit naložit si pytel granulí. Prášek nahrazuje čtyřnásobné množství hotové dávky a tak výrazně ušetří váhu i prostor.

Stačí pouze odměřit množství podle velikosti psa, zalít vodou, chvíli počkat a promíchat. Velikou výhodou je i možnost libovolné konzistence porce. Při pěší turistice je běžné, že se pes hodně nachodí, nebo nás dokonce táhne. Vydává tak více energie než obvykle a to se odráží i na množství spotřebované vody. Pokud máte psa, který málo pije, prostě mu jen do dehydratované stravy zamícháte více vody a zavodníte ho tak na zbytek dne v předstihu.

Doplňky na cesty pro krmení

Kromě samotného krmiva je třeba myslet i na pár věcí okolo. Určitě nezaškodí přidat do výbavy nejméně dvě cestovní misky. Jednu na vodu, druhou na žrádlo. Možnosti jsou buď plastové lehké a skládací misky anebo látkové neprodyšné. Nepropustí vodu a po použití je jen připnete na batoh, kde během dne uschnou.
Když cestujete autem, oceníte boxy na granule, které usnadní každodenní krmení psa. Pytel položený v kufru se může kdykoliv protrhnout nebo převrátit, plastový box je mnohem větší jistota.
Zapomínat by se nemělo ani na pamlsky při cestování. Pes zažije mnoho nových vjemů, můžete to současně využít i k výcviku či socializaci. Výborné je sušené maso či škvarky. Jedná se o suroviny, které psovi dodají energii a zaženou hlad.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Přijďte do Psí hvězdy!

Je to tu! Otevřeli jsme pro vás Psí hvězdu! Kde? V Brně na Juliánovském náměstí! Přijďte za námi do zbrusu nové prodejny chovatelských potřeb, těšíme se na vás i vaše chlupaté kamarády.

Psí hvězda.cz na FOR PETS 2016

Výstava FOR PETS je ojedinělou výstavou chovatelských potřeb u nás. Již 6. ročník proběhl ve dnech 7. – 10.4. v PVA EXPO Praha. Tým Psí hvězdy.cz na něm nemohl chybět.

Pomáháte s námi! Předvánoční pomoc útulkům je na cestě.

Znovu děkujeme všem našim úžasným zákazníkům za jejich pomoc. Balíčky dnes odesíláme do šesti partnerských útulků!