Výživa kočky

Kočka je dravec a pravý masožravec. Její výživa je specifičtější a náročnější než výživa psa. Poradíme vám, jak svoji kočku krmit co nejlépe.

Každá kočka má jiné nároky

Stejně jako u psa i zde platí, že kočku krmíme s ohledem na její věk, pohlaví, velikost, aktivitu, jde-li o venkovní nebo domácí kočku, kastrovanou nebo nekastrovanou a v neposlední řadě trpí-li nějakým onemocněním vyžadujícím zvláštní požadavky na stravu (zdravotní diety). Vše musíme pečlivě zvážit a navrhnout co nejvhodnější stravu pro konkrétní kočku.

Složení potravy

V potravě by měly být zastoupeny především živočišné složky, jelikož nejvyšší podíl energie přichází právě z tuků a proteinů. Sacharidy, pocházející z rostlinné potravy, by měly být zastoupeny pouze v malém množství. Trávicí trakt koček není dobře uzpůsoben k trávení rostlinné potravy. Jejich vyšší zastoupení může vést k obezitě, a to zvláště u starších koček.

Proteiny

Právě z masa a dalších živočišných produktů získává kočka většinu proteinů. Až polovina energie může pocházet z proteinů. Tyto proteiny jsou složeny z aminokyselin, z nichž jsou některé pro kočky esenciální (tzn. tělo je nedovede získat jinak než z potravy). Na paměti bychom měli mít především taurin a arginin.Jejich nedostatek v potravě způsobuje vážné zdravotní potíže.

Nedostatek taurinu způsobuje vážnou degeneraci sítnice s následnou slepotou, může způsobit i hluchotu, onemocnění srdce (dilatační kardiomyopatie), selhání srdce, poruchy reprodukce a porod slabých mláďat ( je důležitý pro správný vývoj mozku kotěte ještě před porodem).

Arginin je důležitý k odbourávání škodlivého amoniaku z těla ven, a to tvorbou močoviny v játrech. Jeho nedostatek způsobí vzestup hladiny amoniaku v krvi a s tím spojené problémy.

Minimální obsah proteinů v sušině je 23% u dospělých zvířat a 26% u rostoucích. (AAFCO)

Tuky

Největší podíl energie (50% i více) je získáván z tuků. Za minimum je považováno 9% tuků v sušině.Tuky jsou složeny z mastných kyselin a jednou z nich je kyselina arachidonová, která je pro kočky esenciální. Zodpovídá za zánětlivou odpověď, reguluje růst kůže, funkci trávicího a pohlavního systému.

Sacharidy

Kočka je striktním masožravcem a má mnohem menší schopnost využívat rostlinná krmiva než pes. Téměř všechna energie pochází z přijatých tuků a proteinů. Nadměrný přísun sacharidů může vyústit v obezitu. Proto by v krmivech pro kočky mělo být obsaženo mnohem méně surovin rostlinného původu než je tomu u psů. Vláknina je však velmi dobrá pro trávení, pokud je obsažena v optimálním množství, to by nemělo překročit 10%.

Vitamíny a minerální látky

I když je množství vitaminů v potravě stopové, jsou životně důležité pro správné fungování a zdraví organismu. To stejné platí i o minerálních látkách. Měli bychom dát pozor především na vitamin A a niacin (vit. B3), které si kočky neumějí syntetizovat z prekurzorů, a do komerčních krmiv jsou i navíc přidávány. Přirozeným zdrojem vit. A jsou hlavně čerstvá játra, rybí tuk atd. Zdrojem niacinu jsou maso, ryby játra a další.

Vit. A je důležitý pro správnou funkci očí, pro růst a vývoj kostí atd., a jeho nedostatek se projeví šeroslepostí, xeroftalmií (suchost spojivky a rohovky) s následnými vředy rohovky, a vyšší citlivostí k infekcím. Pozor však na předávkování vitamínem A!!! Je to vitamín rozpustný v tucích, tudíž se nevyplavuje z těla močí, ale ukládá se zejména v játrech (ty jsou také jedním z jeho zdrojů). Hypervitaminóza se projeví bolestivými změnami na krční páteři i jiných kostech a kloubech.

Niacin je tvořen v organismu z aminokyseliny tryptofanu, kočky však postrádají tento mechanismus. Nedostatek způsobuje anorexii, snížení hmotnosti, slabost, apatie, ohnivě červený jazyk, vředy v ústní dutině, průjem.

Minerály, stejně jako vitaminy, jsou nezbytnou složkou potravy. Účastní se mnoha pochodů a reakcí v organismu. Měli bychom sledovat hlavně poměr vápníku a fosforu. Koťata jsou však oproti štěňatům, více tolerantnější ke změně poměru ve prospěch fosforu.

Poměr vápníku a fosforu by měl být 0,9-1,1 : 1

Potraviny a látky toxické pro kočky

Mezi potraviny, které kočkám neudělají dobře, nebo je dokonce vážně ohrozí na životě patří: alkohol, čokoláda (kakao), česnek, cibule, pažitka, hrozinky, hroznové víno, nápoje obsahující kofein, větší množství jater (hypervitaminóza A, hlavně koťata), kynuté těsto, krmení pouze rybami (vede k nedostatku vit. B1), umělé sladidlo xylitol, kravské mléko (zažívací potíže), tabák, rebarbora, makadamové ořechy

Z léků jsou toxické: paracetamol (Paralen…), ibuprofen (Brufen…), kyselina acetylsalicylová (Aspirin…), pyretriny, permetriny a karbamáty obsažené v antiparazitárních přípravcích neurčených pro kočky (Advantix, Kiltic …)

Zásady krmení

Přirozenou kořistí kočky jsou drobní savci, ptáci, rybky a hmyz. Proto bychom kočce měli podávat menší porce víckrát denně a vždy předkládat čerstvé krmivo. Preferují krmivo ohřáté „tak akorát“, ne horké ani zrovna vytažené z ledničky! Nejlepší variantou je šťavnatá měkká potrava, už jen kvůli tomu, že kočky málo pijí, a tu taky mají mnohem radši. Pokud krmíme granulemi, je dobré jim je trochu zalít. Přístup k vodě musí být samozřejmě neomezený a voda vždy čerstvá.

Hmotné dary Jezevčíkům v nouzi a Štefánkovi

Jezevčíkům v nouzi pomáháme prakticky od začátku našeho projektu. Víme, že jednorázová pomoc je dobrá, ale často neřeší akutní situaci. Rozhodli jsme se proto podpořit Jezevčíky věcmi, které akutně potřebují.

Vyzkoušej, ochutnej! Aneb test tří značek granulí

Víme, co prodáváme a chceme, aby granule kromě všech důležitých složek měly také výbornou chuť. Rozhodli jsme se tedy otestovat tři nejznámější značky granulí a podělit se s vámi o výsledky. Jak chutnaly naší fence? Je to totiž psí slečna, která moc dobře ví, co je nejlepší. Jdeme na to!

Kastrace – pro a proti

Kastrace našich domácích miláčků je často diskutované téma mezi chovateli. Jaký je pohled veterináře a jaká jsou zdravotní rizika?