Výživa kočky

Kočka je dravec a pravý masožravec. Její výživa je specifičtější a náročnější než výživa psa. Poradíme vám, jak svoji kočku krmit co nejlépe.

Každá kočka má jiné nároky

Stejně jako u psa i zde platí, že kočku krmíme s ohledem na její věk, pohlaví, velikost, aktivitu, jde-li o venkovní nebo domácí kočku, kastrovanou nebo nekastrovanou a v neposlední řadě trpí-li nějakým onemocněním vyžadujícím zvláštní požadavky na stravu (zdravotní diety). Vše musíme pečlivě zvážit a navrhnout co nejvhodnější stravu pro konkrétní kočku.

Složení potravy

V potravě by měly být zastoupeny především živočišné složky, jelikož nejvyšší podíl energie přichází právě z tuků a proteinů. Sacharidy, pocházející z rostlinné potravy, by měly být zastoupeny pouze v malém množství. Trávicí trakt koček není dobře uzpůsoben k trávení rostlinné potravy. Jejich vyšší zastoupení může vést k obezitě, a to zvláště u starších koček.

Proteiny

Právě z masa a dalších živočišných produktů získává kočka většinu proteinů. Až polovina energie může pocházet z proteinů. Tyto proteiny jsou složeny z aminokyselin, z nichž jsou některé pro kočky esenciální (tzn. tělo je nedovede získat jinak než z potravy). Na paměti bychom měli mít především taurin a arginin.Jejich nedostatek v potravě způsobuje vážné zdravotní potíže.

Nedostatek taurinu způsobuje vážnou degeneraci sítnice s následnou slepotou, může způsobit i hluchotu, onemocnění srdce (dilatační kardiomyopatie), selhání srdce, poruchy reprodukce a porod slabých mláďat ( je důležitý pro správný vývoj mozku kotěte ještě před porodem).

Arginin je důležitý k odbourávání škodlivého amoniaku z těla ven, a to tvorbou močoviny v játrech. Jeho nedostatek způsobí vzestup hladiny amoniaku v krvi a s tím spojené problémy.

Minimální obsah proteinů v sušině je 23% u dospělých zvířat a 26% u rostoucích. (AAFCO)

Tuky

Největší podíl energie (50% i více) je získáván z tuků. Za minimum je považováno 9% tuků v sušině.Tuky jsou složeny z mastných kyselin a jednou z nich je kyselina arachidonová, která je pro kočky esenciální. Zodpovídá za zánětlivou odpověď, reguluje růst kůže, funkci trávicího a pohlavního systému.

Sacharidy

Kočka je striktním masožravcem a má mnohem menší schopnost využívat rostlinná krmiva než pes. Téměř všechna energie pochází z přijatých tuků a proteinů. Nadměrný přísun sacharidů může vyústit v obezitu. Proto by v krmivech pro kočky mělo být obsaženo mnohem méně surovin rostlinného původu než je tomu u psů. Vláknina je však velmi dobrá pro trávení, pokud je obsažena v optimálním množství, to by nemělo překročit 10%.

Vitamíny a minerální látky

I když je množství vitaminů v potravě stopové, jsou životně důležité pro správné fungování a zdraví organismu. To stejné platí i o minerálních látkách. Měli bychom dát pozor především na vitamin A a niacin (vit. B3), které si kočky neumějí syntetizovat z prekurzorů, a do komerčních krmiv jsou i navíc přidávány. Přirozeným zdrojem vit. A jsou hlavně čerstvá játra, rybí tuk atd. Zdrojem niacinu jsou maso, ryby játra a další.

Vit. A je důležitý pro správnou funkci očí, pro růst a vývoj kostí atd., a jeho nedostatek se projeví šeroslepostí, xeroftalmií (suchost spojivky a rohovky) s následnými vředy rohovky, a vyšší citlivostí k infekcím. Pozor však na předávkování vitamínem A!!! Je to vitamín rozpustný v tucích, tudíž se nevyplavuje z těla močí, ale ukládá se zejména v játrech (ty jsou také jedním z jeho zdrojů). Hypervitaminóza se projeví bolestivými změnami na krční páteři i jiných kostech a kloubech.

Niacin je tvořen v organismu z aminokyseliny tryptofanu, kočky však postrádají tento mechanismus. Nedostatek způsobuje anorexii, snížení hmotnosti, slabost, apatie, ohnivě červený jazyk, vředy v ústní dutině, průjem.

Minerály, stejně jako vitaminy, jsou nezbytnou složkou potravy. Účastní se mnoha pochodů a reakcí v organismu. Měli bychom sledovat hlavně poměr vápníku a fosforu. Koťata jsou však oproti štěňatům, více tolerantnější ke změně poměru ve prospěch fosforu.

Poměr vápníku a fosforu by měl být 0,9-1,1 : 1

Potraviny a látky toxické pro kočky

Mezi potraviny, které kočkám neudělají dobře, nebo je dokonce vážně ohrozí na životě patří: alkohol, čokoláda (kakao), česnek, cibule, pažitka, hrozinky, hroznové víno, nápoje obsahující kofein, větší množství jater (hypervitaminóza A, hlavně koťata), kynuté těsto, krmení pouze rybami (vede k nedostatku vit. B1), umělé sladidlo xylitol, kravské mléko (zažívací potíže), tabák, rebarbora, makadamové ořechy

Z léků jsou toxické: paracetamol (Paralen…), ibuprofen (Brufen…), kyselina acetylsalicylová (Aspirin…), pyretriny, permetriny a karbamáty obsažené v antiparazitárních přípravcích neurčených pro kočky (Advantix, Kiltic …)

Zásady krmení

Přirozenou kořistí kočky jsou drobní savci, ptáci, rybky a hmyz. Proto bychom kočce měli podávat menší porce víckrát denně a vždy předkládat čerstvé krmivo. Preferují krmivo ohřáté „tak akorát“, ne horké ani zrovna vytažené z ledničky! Nejlepší variantou je šťavnatá měkká potrava, už jen kvůli tomu, že kočky málo pijí, a tu taky mají mnohem radši. Pokud krmíme granulemi, je dobré jim je trochu zalít. Přístup k vodě musí být samozřejmě neomezený a voda vždy čerstvá.

Vanda Nováková

Psí hvězda opět pomáhala, tentokrát s přípravou útulků na zimu

Během října měla Psí hvězda čest pomoci zvířátkům, která to potřebují, a to hned dvakrát. Blíží se zima a tak bylo hodně práce s přípravou psích domečků.

Psí sedmero pro návštěvu

Jak moc svého psa mám ráda? Hodně moc. Respektuji ho jako psa, snažím se k němu chovat vždy hezky a dbát na jeho pocity a potřeby.

Jak psi snášejí vedro?

Už několik dní si venku užíváme velmi teplého počasí.  Vysoké teploty ale můžou psovi i ublížit, pokud se o něj dostatečně nepostaráte. Sepsali jsme vám pár rad, čeho si všímat, aby se pes nepřehřál.