Yorkšírský teriér

Malý pejsek s velkým srdcem bojovníka. Tak by se dal popsat Yorkšírský teriér. Teriér svojí tvrdohlavou povahou a miláček rodiny svým malým vzrůstem. Ideální společník do bytu, ale také společenský psík milující pozornost.

Historie

Yorkšírský teriér byl vyšlechtěn chudými tkalci v Anglii, důvodem chovu byl zákon vydaný v 11. století, který přísně zakazoval poddaným lovit zvěř a chovat velké psy vhodné k lovu. Psi se podrobovali jednoduchému testu, pokud bez problémů prošli obručí o průměru asi 18 cm, mohli si je jejich majitelé ponechat.

Přerod u yorkšírského teriéra z pracovního na psa luxusního se udál až koncem 19. století. Za otce dnešního yorkšírského teriéra je považován jeden z nejznámějších yorkšírských teriérů – Huddersfield Ben, který žil v letech 1865-1871. Toto plemeno bylo oficiálně zapsáno do chovné knihy English Kennel Club až roku 1886.

yorkshire-terrierChování

Yorkšírský teriér je velmi oddán svému pánu, ale k cizím lidem je většinou nedůvěřivý. Je velmi živý a temperamentní, zvědavý, bystrý, ostražitý, samostatný a tvrdohlavý. Zároveň je velmi statečný a nebojácný pes. Rád se učí a hraje si, je velmi inteligentní a přizpůsobivý. Yorkšírský teriér je velice společenský, miluje všechny členy rodiny a výborně vychází i s jinými domácími zvířaty. Někteří jedinci však mohou být bázliví, to svědčí o nedůsledné výchově, kterou i takto malý pes potřebuje. Velmi snadno ho lze rozmazlit, proto je nutné ho od začátku usměrňovat.

Vzhled

Ideální výška psů i fen je 23 cm, váha od 1,8 kg do 3,2 kg. Yorkšírský teriér patří do III. FCI skupiny Teriéři, sekce 1 – Toy teriéři.

Hlava je spíše malá a plochá, nesmí být příliš okrouhlá ani dlouhá, zejména v čenichové partii, stop je výrazný, čenich vždy černý. Oči jsou středně velké a jiskrně tmavé s inteligentním výrazem. Jsou posazené těsně nad lícemi, hledící vpřed. Oči nejsou vystouplé, víčka přilehlá na okrajích tmavá. Uši tvaru písmene V jsou malé, vzpřímené, posazené ne příliš po stranách hlavy. Yorkšír má pravidelný nůžkový skus, zuby jsou nasazené kolmo. Krk je pevný, vztyčený. Hrudník je přiměřeně široký i hluboký, žebra klenutá, hřbet je rovný, bedra silná. Záď mírně zaoblená, břicho velmi jemně vtažené. Hrudní končetiny jsou pevné a rovné. Ocas je nesen mírně nad úrovní hřbetu, měl by být rovný.

Srst na celém těle yorkšíra by měla být dlouhá, zcela rovná, bohatá, jemná a hedvábná. Tříslová barva na hlavě by neměla zasahovat až na krk a nesmí obsahovat tmavé chlupy. Končetiny jsou pokryté sytě zlatavou barvou, která je nejtmavší u kořínků, zlatá barva nezasahuje nad lokty a u pánevních končetin nad hlezna.

Využití

Yorkšírek je především rodinným pejskem, který miluje děti a je vítaným společníkem. Ovšem patří i mezi aktivní sportovce. Toto plemeno je úspěšné v agility a miluje hry s balónky.

Tým redaktorů

Tým redaktorů Psí hvězdy pro vás píše články ze všech možných oblastí. Každého baví a zajímá něco jiného, spojili tedy své síly a dohromady připravují články, reportáže a zajímavosti.

dotshock_xxl

5 tipů jak zpříjemnit návštěvu veterináře

Jak to má váš pes s veterinářem? Jak prožíváte tyto návštěvy vy? Jestli chcete tyto chvíle vašemu psovi i vám zpříjemnit, poradím vám, jak to udělat.

lisacek2

Malý velký bojovník, Lišáček

Na kost vyhublý, bez energie, bez naděje na další den a bez kapky pomoci. Takový byl do včerejšího dne osud malého Lišáčka, kterého na poslední chvíli zachránila organizace ForDogs z. s. Přečtete si jeho příběh, který bohužel nemá šťastný konec. Dne 7. listopadu 2016 jeho srdíčko tlouklo naposledy…

Purebred Golden Retriever dog outdoors on a sunny summer day.

Starostlivost o psího dôchodca I.

Doprajte psíkovi krásne starobe. Poradíme vám, ako sa starať o svojho psieho dôchodca a predĺžiť mu tak čo najviac aktívny život.