Yorkšírský teriér

Malý pejsek s velkým srdcem bojovníka. Tak by se dal popsat Yorkšírský teriér. Teriér svojí tvrdohlavou povahou a miláček rodiny svým malým vzrůstem. Ideální společník do bytu, ale také společenský psík milující pozornost.

Historie

Yorkšírský teriér byl vyšlechtěn chudými tkalci v Anglii, důvodem chovu byl zákon vydaný v 11. století, který přísně zakazoval poddaným lovit zvěř a chovat velké psy vhodné k lovu. Psi se podrobovali jednoduchému testu, pokud bez problémů prošli obručí o průměru asi 18 cm, mohli si je jejich majitelé ponechat.

Přerod u yorkšírského teriéra z pracovního na psa luxusního se udál až koncem 19. století. Za otce dnešního yorkšírského teriéra je považován jeden z nejznámějších yorkšírských teriérů – Huddersfield Ben, který žil v letech 1865-1871. Toto plemeno bylo oficiálně zapsáno do chovné knihy English Kennel Club až roku 1886.

yorkshire-terrierChování

Yorkšírský teriér je velmi oddán svému pánu, ale k cizím lidem je většinou nedůvěřivý. Je velmi živý a temperamentní, zvědavý, bystrý, ostražitý, samostatný a tvrdohlavý. Zároveň je velmi statečný a nebojácný pes. Rád se učí a hraje si, je velmi inteligentní a přizpůsobivý. Yorkšírský teriér je velice společenský, miluje všechny členy rodiny a výborně vychází i s jinými domácími zvířaty. Někteří jedinci však mohou být bázliví, to svědčí o nedůsledné výchově, kterou i takto malý pes potřebuje. Velmi snadno ho lze rozmazlit, proto je nutné ho od začátku usměrňovat.

Vzhled

Ideální výška psů i fen je 23 cm, váha od 1,8 kg do 3,2 kg. Yorkšírský teriér patří do III. FCI skupiny Teriéři, sekce 1 – Toy teriéři.

Hlava je spíše malá a plochá, nesmí být příliš okrouhlá ani dlouhá, zejména v čenichové partii, stop je výrazný, čenich vždy černý. Oči jsou středně velké a jiskrně tmavé s inteligentním výrazem. Jsou posazené těsně nad lícemi, hledící vpřed. Oči nejsou vystouplé, víčka přilehlá na okrajích tmavá. Uši tvaru písmene V jsou malé, vzpřímené, posazené ne příliš po stranách hlavy. Yorkšír má pravidelný nůžkový skus, zuby jsou nasazené kolmo. Krk je pevný, vztyčený. Hrudník je přiměřeně široký i hluboký, žebra klenutá, hřbet je rovný, bedra silná. Záď mírně zaoblená, břicho velmi jemně vtažené. Hrudní končetiny jsou pevné a rovné. Ocas je nesen mírně nad úrovní hřbetu, měl by být rovný.

Srst na celém těle yorkšíra by měla být dlouhá, zcela rovná, bohatá, jemná a hedvábná. Tříslová barva na hlavě by neměla zasahovat až na krk a nesmí obsahovat tmavé chlupy. Končetiny jsou pokryté sytě zlatavou barvou, která je nejtmavší u kořínků, zlatá barva nezasahuje nad lokty a u pánevních končetin nad hlezna.

Využití

Yorkšírek je především rodinným pejskem, který miluje děti a je vítaným společníkem. Ovšem patří i mezi aktivní sportovce. Toto plemeno je úspěšné v agility a miluje hry s balónky.

4 dogs sitting in one spot and look for photographers high holding some fine reward in the hands, Weiwinkel recording.

Hájit práva zvířat a měnit věci k lepšímu, takové je poslání Nadace na ochranu zvířat

Žijeme se zvířaty v harmonii a rovnováze, na kterou v dnešní uspěchané době zapomínáme. Existují lidé, kteří chtějí tuto jemnou linii zachovat a pro zvířata dělají opravdu vše se srdcem na správném místě. Představujeme vám Nadaci na ochranu zvířat.

German shepherd puppy sleeping on a warm summer day

Vyžeňte blechy z kožichu vašeho psa!

Snad každý chovatel psa se mnohokrát setkal s problémem zevních cizopasníků zvaných ektoparazité osídlujících kůži či srst jeho čtyřnohého přítele. K nejčastějším ektoparazitům, proti kterým je potřeba psa chránit jsou blechy, klíšťata, vši a všenky, svrab. Jak problém efektivně a rychle vyřešit? Poradíme vám!

Orange cat eating in the floor

Výživa kočky

Kočka je dravec a pravý masožravec. Její výživa je specifičtější a náročnější než výživa psa. Poradíme vám, jak svoji kočku krmit co nejlépe.