Yorkšírský teriér

Malý pejsek s velkým srdcem bojovníka. Tak by se dal popsat Yorkšírský teriér. Teriér svojí tvrdohlavou povahou a miláček rodiny svým malým vzrůstem. Ideální společník do bytu, ale také společenský psík milující pozornost.

Historie

Yorkšírský teriér byl vyšlechtěn chudými tkalci v Anglii, důvodem chovu byl zákon vydaný v 11. století, který přísně zakazoval poddaným lovit zvěř a chovat velké psy vhodné k lovu. Psi se podrobovali jednoduchému testu, pokud bez problémů prošli obručí o průměru asi 18 cm, mohli si je jejich majitelé ponechat.

Přerod u yorkšírského teriéra z pracovního na psa luxusního se udál až koncem 19. století. Za otce dnešního yorkšírského teriéra je považován jeden z nejznámějších yorkšírských teriérů – Huddersfield Ben, který žil v letech 1865-1871. Toto plemeno bylo oficiálně zapsáno do chovné knihy English Kennel Club až roku 1886.

yorkshire-terrierChování

Yorkšírský teriér je velmi oddán svému pánu, ale k cizím lidem je většinou nedůvěřivý. Je velmi živý a temperamentní, zvědavý, bystrý, ostražitý, samostatný a tvrdohlavý. Zároveň je velmi statečný a nebojácný pes. Rád se učí a hraje si, je velmi inteligentní a přizpůsobivý. Yorkšírský teriér je velice společenský, miluje všechny členy rodiny a výborně vychází i s jinými domácími zvířaty. Někteří jedinci však mohou být bázliví, to svědčí o nedůsledné výchově, kterou i takto malý pes potřebuje. Velmi snadno ho lze rozmazlit, proto je nutné ho od začátku usměrňovat.

Vzhled

Ideální výška psů i fen je 23 cm, váha od 1,8 kg do 3,2 kg. Yorkšírský teriér patří do III. FCI skupiny Teriéři, sekce 1 – Toy teriéři.

Hlava je spíše malá a plochá, nesmí být příliš okrouhlá ani dlouhá, zejména v čenichové partii, stop je výrazný, čenich vždy černý. Oči jsou středně velké a jiskrně tmavé s inteligentním výrazem. Jsou posazené těsně nad lícemi, hledící vpřed. Oči nejsou vystouplé, víčka přilehlá na okrajích tmavá. Uši tvaru písmene V jsou malé, vzpřímené, posazené ne příliš po stranách hlavy. Yorkšír má pravidelný nůžkový skus, zuby jsou nasazené kolmo. Krk je pevný, vztyčený. Hrudník je přiměřeně široký i hluboký, žebra klenutá, hřbet je rovný, bedra silná. Záď mírně zaoblená, břicho velmi jemně vtažené. Hrudní končetiny jsou pevné a rovné. Ocas je nesen mírně nad úrovní hřbetu, měl by být rovný.

Srst na celém těle yorkšíra by měla být dlouhá, zcela rovná, bohatá, jemná a hedvábná. Tříslová barva na hlavě by neměla zasahovat až na krk a nesmí obsahovat tmavé chlupy. Končetiny jsou pokryté sytě zlatavou barvou, která je nejtmavší u kořínků, zlatá barva nezasahuje nad lokty a u pánevních končetin nad hlezna.

Využití

Yorkšírek je především rodinným pejskem, který miluje děti a je vítaným společníkem. Ovšem patří i mezi aktivní sportovce. Toto plemeno je úspěšné v agility a miluje hry s balónky.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Výživa štěněte a péče o něj

V předchozím díle Výchova a socializace jsme rozebrali základní informace jak vychovat vyrovnaného psa. V dalším díle se podíváme na péči a výživu štěněte, aby váš pejsek byl zdravý a spokojený.

Máte doma všežravce? Krmení masem je nový trend

V poslední době je moderní se zajímat o to, co jíme, jestli je to zdravé a jestli je to výživné. Není proto divu, že si více všímáme i toho, co žerou naši miláčci. Pryč je doba krmení zbytky od stolu nebo levnými supermarketovými granulemi. Zajímá nás podíl masa v granulích, jestli obsahují obilí či jinou vlákninu, anebo i jaké doplňky můžeme přidávat pro lepší imunitu a zdraví. A tak přišel barf, neboli krmení přirozenou stravou. Více o něm se dozvíte v našem článku.

Převoz feneček pro Jezevčíky v nouzi

Dne 20. září 2016 jsme vyrazili z Brna pro dvě fenečky jezevčíka. O převoz nás poprosili z Jezevčíků v nouzi. Přibalili jsme pro ně dárečky, sedli do auta a jeli. Na místě nás ale čekalo malé překvapení.