1471000276_eating-grass-180953752-resized

Zázračná rostlina ostropestřec mariánský

Problémy s játry trápí nejen nás, lidi, ale také zvířata. Toxiny se dnes vyskytují všude a je potřeba pečovat o organismus našich miláčků stejně, jako o ten náš. Představíme vám výborného pomocníka.

Krmení a nemoci

6-19_blog-762x381O tom, zda organismus je a zůstane zdravý, případně zda se nemocný organismus uzdraví, rozhoduje ve značné míře zdravotní stav jater, které musí eliminovat jak případné toxiny přijaté v krmivu, tak i detoxikovat jedovaté produkty látkové výměny. Seno, ve kterém jsou přítomny plísně a mykotoxiny, pobyt na pastvinách s výskytem jedovatých rostlin, aplikace medikamentů i cizorodé látky obsažené v krmivu – to vše zatěžuje v první řadě játra. Není tedy divu, že mnohá ochoření (a nejenom nemoci jater) jsou stále častěji dávány do souvislosti s intoxikací organismu, a to především krmivem.

Léčivé plody

Mezi rostlinami, které podporují játra, stojí na prvním místě ostropestřec mariánský. První záznamy o ostropestřci mariánském pocházejí ze 4. století před naším letopočtem, kdy se o ostropestřci, tehdy nazývaném „Pternix“ zmiňuje Theophrast. Později je ostropestřec mariánský uváděn pod názvem „Sillybum“ ve všech významných herbářích jako rostlina, jejíž plody (semena) podporují léčbu nemocí jater a sleziny. Zatímco účinek mnoha léčivých rostlin může být nahrazen podáním byliny jiné, ostropestřec mariánský nemá ve schopnosti stimulovat regeneraci jater konkurenci. Proto se i ve veterinární praxi stále více uplatňují farmaceutické přípravky vyráběné ze semen ostropestřce mariánského. Proč právě ze semen? Účinné látky ostropestřce mariánského, takzvaný silymarinový komplex, jsou totiž obsaženy převážně v plodech (semenech) této rostliny, zejména pak v tvrdém osemení (perikarpu).

Kromě farmaceutických produktů lze však ve veterinární praxi s výhodou využívat i ostropestřcový expeler, který vzniká odlisováním oleje a následnou homogenizací tvrdé slupky semen. Výhodou přímého zkrmování ostropestřcového expeleru Silyfeed je zejména vysoká biologická přijatelnost silymarinu a dalších flavonolignanů silymarinového komplexu, který se v osemení plodu ostropestřce nachází v biologicky nejpřijatelnější přirozené amorfní formě. (Při farmaceutickém zpracování dochází ke krystalizaci silymarinu a tím i snížení jeho biodostupnosti).

Kvalitní produkty z ostropestřce mariánského zakoupíte na našem E-shopu Psí hvězda.cz. Rádi vám poradíme s výběrem vhodného produktu pro Vás a vašeho psa nebo kočku!

Garance kvality a využitých látek

pestrec-mariansky-skusenosti-realnych-ludi-vasbylinkarExistuje několik typů ostropestřce mariánského, které se liší jak celkovým obsahem účinných látek, tak i obsahem jednotlivých flavonolignanů. Následující doporučení se týkají nejkvalitnějších expelerů připravovaných z ostropestřce silymarinového typu s obsahem ca. 3% silymarinového komplexu. Méně kvalitní produkty z ostropestřce mariánského je možné používat stejným způsobem, krmnou dávku je však třeba přizpůsobit analytickému obsahu silymarinového komplexu. Není-li obsah silymarinu na produktu uveden, je lépe zvolit produkt jiný, s garancí kvality a obsahových látek.

Kvalitní ostropestřcový expeler Silyfeed z rostlin silymarinového typu s obsahem kolem 3% silymarinu je možné zkrmovat celoročně. Je-li třeba posílit játra cílenou detoxikační kůrou, například po zimním období nebo v průběhu podávání medikamentů či odčervovacích látek, zvyšuje se podávaná dávka.

Autor: Irel.eu

herolfest_plakat_fb

Hurá na Herolfest s Psí hvězdou!

Již tento víkend 24.-25.9 2016 proběhne v Herolticích nedaleko Brna akce s názvem Herolfest, na které nemůžeme chybět.

1468323435_psí_kamarádi_titul

Proč se vyplatí najít psovi psí kamarády

K tomu, aby pes vycházel s druhým psem, musí v komunikaci s ním používat svoji psí řeč. Očekávali byste od dospělého člověka, že se bude umět automaticky začlenit do společnosti lidí, pokud se v dosavadním životě včetně dětství nesetkal s dalšími lidmi nebo jen s omezeným počtem?

1465660863_titulka_krpole_matty

15. Královopolský závod Brno 2016

Dne 11. června 2016 se uskutečnil v Brně Králově poli závod poslušnosti pro všechna plemena dle zkoušek ZOP, ZPU1 a ZPU2.