Zima a sport se psy

Zimní období je pro nás často symbolem únavy, spánku, krátkých dnů a nevlídných teplot. Změňte to! Využijte zimu jako úžasné období pro nevšední sporty se svými čtyřnohými kamarády. Ať už se sněhem nebo bez něj, užijte si zimu naplno a provozujte se psem sport jako v teplých měsících. Poradíme vám, jak běžné zimní sporty spojit se svým psem a užít si toto období společně.

Zapřáhněte sáně!

Stále větší oblibě se těší jízda se psím spřežením neboli mushing. Tento náročný sport vznikl na Aljašce jako efektivní doprava zboží z vesnice do vesnice, kdy sněžní psy vydrželi táhnout sáně dlouhé kilometry. Dnes je mushing sportem. Dva psy nebo smečka více psů v postrojích tahají psovoda, mašéra, za sebou na speciálně upravených saních. Pokud není sníh, trénují a závodí se s řiditelným vozíkem.

Na plemeni psa pro tento sport v základu nezáleží. Mohou se používat psi čistokrevní i kříženci, ale musí mít tažení v krvi a být speciálně vycvičení. Nejde zapřáhnout každého pejska a chtít po něm velké výkony. Dá se ale tímto sportem inspirovat a pokud máme většího psa, nic nám nebrání tažení saní vyzkoušet. Poraďte se s odborníky, jak psa tahání efektivně naučit.

skijorledeHurá na lyže

Pokud rádi lyžujete, máme pro vás další typ! Lyžování je oblíbený sport, při kterém vám pes může dělat ideálního parťáka. Skiijöring je zimní sport, kdy je člověk připoután lanem ke psu, smečce ale také například ke koni nebo k motorovému vozidlu. Tento sport pochází ze Skandinávie a doslova znamená řízení na lyžích. Sport získal rychle oblibu pro svoji nenáročnost, stačí vám lyže, sníh, lano a postroj na psa. Provozovali ho milovníci lyží a sněhu v Americe, Evropě a postupně i u nás.

Tento sport je ideální pro střední a velká plemena psů a je zábavou pro všechny. Provozovat ho můžete kdekoli, kde je nasněžená dostatečná vrstva sněhu. Obujte běžky, vezměte dlouhé vodítko, případně speciální vodítko na sport a vydejte se do méně frekventované stopy. Pomocí hůlek psovi ulehčíte práci a získáte potřebnou rychlost. Pozor na příliš hluboký sníh, pes se v něm rychle unaví.

Zima bez sněhu

Čekáte až začne sněžit a ono stále nic? Nezoufejte a vydejte se se psem na zimní turistiku nebo běh. Podpoříte tak pejskovo nadšení z pohybu, vy se zahřejete a uděláte něco pro sebe. Oblíbený letní sport dogtracking jde skvěle trénovat i v zimních měsících. Psa si připněte na delší vodítko a vydejte na dlouhou procházku do lesa. Udržujte tempo, rovné úseky proložte během a objevujte spolu krásy okolní zamrzlé přírody.

Lovení střapce ve sněhu

303289_2201854921145_672720470_nZima je klidnějším obdobím co se týče závodů se psy (pokud nepočítáme zmíněný mushing) a naopak dopřává prostor k trénování. Coursing, neboli honění střapce, je právě aktivní i mimo letní závodní sezónu. Pokud teploty nejdou výrazně pod nulu, setkáte se na loukách s partou nadšenců, kteří vytyčí dráhu, natáhnou lano, na jeho konec umístí střapec a čekají na nadšené coursingové příznivce. Psa na startu držíte, následně po signálu rozhodčího psa za střapcem pustíte. Běhá se vždy v jednom, maximálně ve dvou psech. Pes si nesmí dráhu příliš zkracovat a na konci dráhy musí střapec “ulovit”. Tratě jsou díky velkému množství zatáček dlouhé i několik kilometrů.

Sport se psem vás musí hlavně bavit a utužovat váš společný vztah. Nebojte se vymýšlet stále nové a nové aktivity, které spolu provozujete mimo slunečné a teplé dny. Zima je dlouhá a je škoda ji celou strávit pod peřinou a v teple domova!

Nezapomeňte pejska vybavit vhodným oblečkem na zimu. Širokou nabídku naleznete na našem E-shopu Psí hvězda.cz.

Vanda Nováková

Vyžeňte blechy z kožichu vašeho psa!

Snad každý chovatel psa se mnohokrát setkal s problémem zevních cizopasníků zvaných ektoparazité osídlujících kůži či srst jeho čtyřnohého přítele. K nejčastějším ektoparazitům, proti kterým je potřeba psa chránit jsou blechy, klíšťata, vši a všenky, svrab. Jak problém efektivně a rychle vyřešit? Poradíme vám!

Převoz Igorka do dočasné péče

V pátek 29. června 2016 jsme zajistili převoz Jezevčíkům v nouzi jezevčíka Igorka.

Čokoláda, sladký jed

Dnes už je stále větší povědomí mezi lidmi, že čokoláda pejskovi do žaludku nepatří. A je to dobře, neboť zvláště hořká čokoláda je velmi toxická a může vážně poškodit zdraví vašeho zvířete.