Zima škodí psím tlapkám

Všichni to známe, pochmurné studené zimní počasí promění chodníky v blátivou hmotu, která klouže, špiní a je úplně všude. Když začne mrznout, silničáři kluzké ledovky vyřeší solným posypem a nejvíce to odnáší právě psí tlapky.

Tlapka citlivá na posypovou sůl

Některým psům vadí posypová sůl na chodnících. Sůl se jim dostane mezi prsty, svědí je, mohou si tlapku zuřivě drbat a tím si jí poranit. Dokonce je možné, že z toho chytí různá kožní onemocnění, třeba ekzémy.
Když se pes pouze drbe a bolestí kulhá, před procházkou tlapky umyjte a namažte je speciální psí mastí nebo balzámem na tlapky . Někteří pejskaři používají indulonu, ale ta není vhodná, protože se během pár minut ve vlhkém prostředí smyje a přestává fungovat.

Po procházce tlapku nemažte! Mohli byste psovi naopak sůl, kterou si přinese zvenku, do tlapky vmasírovat a zafixovat mastí.

Srst je správně krátká, nikde nepřečnívá polštářky a nenalepí se na ní sníh. Na krajních polštářcích ale můžeme vidět částečně zahojenou sedřenou kůži z písečného povrchu, na který nebyl pes zvyklý).

Dávejte si pozor na zahnisání tlapy, které se může objevit, pokud si pes tlapy často líže. V takovém případě je třeba nechat psa vyšetřit u veterináře, zamezíte tak problémům do budoucna se zanedbáním péče o tlapky.
Pokud má pes tlapky již poškozené, můžete využít různé regenerující oleje či balzámy s výtažky bylinek, které pomohou obnovit tkáň. Je to například mast s včelím voskem či ochranný gel s aloe vera.

Námrazky trápí dlouhosrsté psy

Sněhové koule na nohách dlouhosrstých psů vypadají sice často roztomile, psy ale trápí. Nejvíce bolestivé jsou zmražené kousky ledu na srsti mezi polštářky na tlapce. Nejjednodušší prevencí je tuto delší srst sestříhat na úroveň polštářků, aby nevyčnívala ven. Stejně tak můžete na zimu ostříhat delší srst na všech nohách, ale s rozumem, abyste psovi nenarušovali termoregulaci.

Poranění nohy o ostrý led

Pokud mrzne, leží všude úlomky ledu z roztřískaných louží. Když má váš pejsek citlivější polštářky se slabou kůží, snadno se proříznou o ostrou hranu. V takovém případě tlapku umyjeme, nasadíme psovi ochrannou botičku, a pokud je třeba, dovedeme ho k veterináři. Nenechávejte psovi nasazenou botičku celý den, noha by se mohla zapařit. Využijte je jen na nezbytně dlouhou dobu, kdy pes bude nohu používat.
Botičky se také dají použít i pro psy, kteří jsou na sůl natolik citliví, že i s namazanou tlapkou nedokážou v klidu po chodníku jít. Můžete je psovi navlékat na běžné venčení, ale je třeba mu je hned při příchodu domů sundat a při delších procházkách sundávat průběžně a zkontrolovat, zda se tam nedostal kamínek nebo voda. Delší pobyt v botičkách by v takovém případě mohl psovi velmi ublížit.
Tlapku je třeba po každé procházce na sněhu zkontrolovat, umýt a prohlédnout.
Mastmi a balzámy můžete polštářky natírat pravidelně, dlouhodoběji to ale není vhodné. Po určitém čase se psí tlapka díky používání mastí změkčí, zjemní, a budou mít kůži mnohem citlivější, než je správné. Využívejte proto tyto přípravky jen v době, kdy jsou potřeba a to především, pokud žijete v místech, kde se cesty solí.

Nepoužívejte lidské krémy a přípravky.

Některé sice psovi mohou pomoci, ale většina z nich nebude mít správný účinek. V případě psů alergiků by mohly navíc vašemu příteli naopak ublížit. Pokud žádné masti ani botičky nepomáhají, obraťte se na svého veterináře.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Šaratický voříšek 2016

Šaratice letos opět přivítaly nejkrásnější křížené pejsky z celé České republiky. Jako sponzoři akce jsme nemohli chybět! Jihomoravská vesnička se v sobotu 7. května 2016 rozštěkala více jak 135 pejsky.

Kvídovo novoroční předsevzetí

Starý rok nám skončil a nový začal. Rozhodl jsem se, že si po vzoru svých páníčků a přátel z týmu Psí hvězdy vytvořím svoje vlastní psí novoroční předsevzetí, které budu poctivě dodržovat. Tak tady jsou!

Toxoplasmóza – reálné riziko a prevence

V tomto článku se budu zabývat onemocněním zvaným toxoplasmóza, a to z pohledu na riziko pro člověka, konkrétně těhotné ženy. Toxoplasma je schopna, po infekci matky, proniknout přes placentu do vyvíjejícího se plodu a způsobit postižení dítěte, předčasný porod nebo potrat.