Život psích bezdomovců na Srí Lance

Život na Srí Lance je krásný, ale tato exotické země je také plná chudoby. Jak se žije opuštěným psům a kočkám na druhé části zeměkoule zjišťovala naše redaktorka Veronika Albrechtová.

Slza z tváře Indie, perla Indického oceánu, surfařský ráj

Exotická Srí Lanka ležící v jihovýchodní časti Asie je po celý rok hojně navštěvována statisíci turisty a surfaři. Díky turismu se bývalá britská kolonie rychle rozvíjí. Přesto se zde dennodenně potýkají s problémy, které ohrožují nejenom místní obyvatele, ale především pak turisty. Smečky volně pobíhajících psů jsou rizikem nejen kvůli dopravě. Jsou hrozbou vztekliny a jiných nemocí.

Tři milióny volně žijících psů a koček

Jako většina asijských zemí ani Srí Lanka není výjimkou a potýká se s vážným problémem způsobeným obrovským množstvím polodivokých psů a koček. Organizace, které se snaží tuto situaci kontrolovat, mluví o více než třech milionech zvířat. Smečky se pohybují ve městech, na plážích, u památek a všude, kde mohou nalézt nějaký zdroj potravy a úkryt. Většina z těchto zvířat je zanedbaná.

Psům a kočkám se blýská na lepší časy

Příjemným překvapením pro mě, jako pro studenta veterinární univerzity, byla veterinární péče. Protože se jedná o rozvojovou zemi, čekala bych horší podmínky.
V přímořském městečku Weligama jsem hned v sousedství svého ubytování narazila na moderní a slušně vybavenou veterinární ordinaci. Ochotný lékař a majitel kliniky mi poskytl mnoho informací o místní situaci.
Popisoval problémy volně žijících psů a koček, mluvil o kastračních a vakcinačních programech, které každý rok provádějí. O spolupráci s dalšími veterináři a dobrovolníky. V ordinaci měl kromě malého operačního sálu i nabídku granulovaných krmiv a potřeb pro domácí mazlíčky.

Výskyt smrtelné vztekliny není výjimkou

Na rozdíl od České republiky se na Srí Lance stále nepodařilo vzteklinu vymýtit. Očkování psů není povinné a tak se tato nemoc přenáší mezi zvířaty a působí problémy. Pokud tedy dojde k pokousání jakýmkoliv zvířetem, ránu je třeba co nejdříve ošetřit a vyhledat lékařskou pomoc. Očkování proti vzteklině je v takovém případě nutností, protože nemůžeme předpokládat, že byl agresivní jedinec zdravý.

Smrtící nemoc navíc nepřenášejí pouze psi nebo kočky. Nakazit se můžeme i od opic, které po turistech škemrají jídlo.

Povalující se psi na vozovce jsou běžní

Psi představují nebezpečí v silničním provozu, kde se stávají předmětem dopravních nehod. Často dochází ke zranění nejen zvířat, ale i lidí a tak je při řízení třeba dávat velmi dobrý pozor. Z volně pobíhajících psů jsem při procházce na pláži strach neměla. Většina z nich si turistů vůbec nevšímala. Opatrnost je ale na místě při jízdě na motorce. Několikrát jsem musela zrychlit, abych se vyhnula konfliktu s rozzuřenou smečkou.

Rozdílná mentalita hraje velkou roli

Divoké smečky psů jsou zcela běžné a vesničané je považují za součást folklóru. Někteří z nich sice využívají psy na hlídání, ale jen málokdo je vnímá jako společníky nebo dokonce členy rodiny. I z toho důvodu se psi sdružují do smeček. Cítí se bezpečněji a mají své zázemí a domov.
Na Srí Lance kromě „pouličních směsek“ můžete také vidět i rádoby „čistokrevné“ psy, které nabízejí k prodeji zverimexech podobně jako je tomu v USA. Nejčastěji se jedná o různé křížence bíglů nebo retrívrů. Psi jsou drženi v klecích a jsou v nepříliš přesvědčivém zdravotním stavu. Takové psy si lidé kupují v domnění, že jsou lepší než psi z útulku nebo ulice.

Animal SOS Srí Lanka. Podpora přichází také z Velké Británie.

Jeden ze srílanských útulků vznikl především díky spolupráci s Británií. Srí Lanka je její bývalou kolonií, a tak zde mají Britové velký vliv. Animal SOS je jeden z největších útulků na světě, který jsem měla možnost během své cesty navštívit. Útulek poskytuje útočiště 1200 psům, kteří zde žijí na volném prostoru pohromadě. Prostory pro psy jsou velmi čisté a dobře udržované. Disponují několika přístřešky a úkryty. Všichni chlupatí svěřenci jsou plně očkováni a mají veškeré základní ošetření, které potřebují.
Tento zcela odlišný způsob zajištění mě velmi fascinoval. Při vstupu do zařízení jsem zůstala nehnutě stát na místě a čekala, co se stane. Se psy žiji od malička a nikdy jsem z nich neměla strach, ale přece jenom na mě najednou koukalo obrovské množství psů, kteří mě neznali a dávali svoji nejistotu najevo hlasitým štěkotem. Ten se linul ze všech strach. Po chvíli jsem zjistila, že moje obavy jsou zbytečné a nechala se s nadšením provést celým zařízením. Psi utvořili menší skupinky, a i při tomto až neuvěřitelném počtu psů na jednom teritoriu nedocházelo mezi jednotlivými smečkami téměř k žádným konfliktům. Někteří ke mně dokonce přišli a nechali se hladit. Jiní mě jen s odstupem následovali.

Útulek pomáhá pejskům z ulice, vyhozeným štěňatům, invalidním i zraněným psům. Zajišťuje péči o akutní případy díky spolupráci s mnoha dobrovolníky a veterináři. Dále se podílí se na vakcinačních a kastračních programech.
Krmeni jsou dvakrát denně a to převážně rýží a rybami, kterých je na Srí Lance dostatek. Speciální péče je věnována invalidním psům. Kromě toho, že dostávají žrádlo dokonce třikrát denně, mají vlastní menší výběh, oddělený od smečky psů. Svůj prostor mají vypodložený dekami a ručníky, aby docházelo k co největší eliminaci odřenin a případných dalších zranění.
V současné době útulek vedou tři Britové a pomáhá jim zhruba dvacet domorodých dobrovolníků. Mnoho místních pejsků nachází také domov u nových majitelů z Evropy a Ameriky, kteří na Srí Lance trvale žijí. Častými dobrovolníky, kteří pomáhají s péčí o pouliční psy, jsou i cizinci, kteří na ostrov jezdí právě za účelem pomoci psům.

Šance na nový domov

Útulek aktivně hledá psům nové domovy, a to nejen na Srí Lance. V několika případech se povedla i adopce pejsků do zahraničí. Největší šanci na umístění mají štěňata a mladí psi, kteří jdou do nových domovů během několika dnů či týdnů. Naopak invalidní a nepohybliví pejsci mají v útulku zajištěno důstojné dožití s maximální možnou péčí.

Nejen dobrovolníci pomáhají

Dalším překvapením pro mě byla návštěva městečka Galle, kde jsem objevila obchod značky Embark zabývající se psí tématikou. Tato moderní značka byla vytvořena v roce 2007 s cílem podpořit především pouliční psy. Kromě krásného a nápaditého oblečení, nabízí značka i chovatelské potřeby a doplňky. Postupně se podařilo otevřít několik obchodů po celé Srí Lance a projekt se jeví jako velmi úspěšný. Za 10 let své činnosti pomohli desetitisícům psů. Více o tomto zajímavém projektu naleznete na jejich webových stránkách či Facebooku.

O psy je postráno, dobytek má ale smůlu

Mnoho místních obyvatel, stejně jako turistů, polodivoká zvířata krmí zbytky jídla nebo starého pečiva. Psi nebo kočky jsou díky tomu většinou v dobré kondici. Na rozdíl od krav nebo vodních buvolů, kteří se ve městech živili k mému zděšení na skládkách nebo dokonce z hořících odpadků. Trávy je pro ně ve městech nedostatek, a tak se musí uchýlit k čemukoliv, co se dá žrát.

Ačkoliv by se tedy mohlo zdát, že se situace díky neuvěřitelné pomoci ze všech stran zlepšuje, stále je na Srí Lance mnoho zvířat, které na tom nejsou nejlépe.

Je třeba nezavírat nad tím oči a pomoci. A hlavně si vážit toho, co máme.

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a reprodukci koní.

Balíme, pomáháme – Jezevčíkům v nouzi

Děkujeme za Vaši rychlou reakci! V prvním únorovém týdnu jsme vás poprosili o pomoc pro Jezevčíky v nouzi. Jsme moc rádi, že jim dnes můžeme odeslat první balíček s vaší pomocí!

Deset kroků k procházce bez tahání

Možná si právě říkáte, že snad není vůbec možné psa odnaučit tahat na vodítku, že jste už zkoušeli snad všechno!? Ono to ale opravdu jde.

Hledáme Psí hvězdy pro rok 2017!

Přidejte se do naší soutěže, která probíhá na našich Facebookových stránkách. Ještě 13 dní budeme soutěžit o lákavé ceny. Přidejte fotku vašeho miláčka a získejte co nejvíce hlasů! Na jaké výhry se můžete těšit?