Život s epilepsií

Záchvaty, nekontrolovatelný třes, pěna u tlamy i nevědomí. Začátek problému, který veterinář označí jedním nemilosrdným slovem – epilepsie. Nepodceňujte ani drobné příznaky.

Obrat

Pořídíte si štěňátko a radujete se z každé společné chvilky. Pejska nebo fenečku pečlivě venčíte, učíte novým věcem, vychováváte si z něj parťáka pro dalších deset až patnáct let. Ani ve snu by vás nenapadlo, že vše může změnit jeden jediný okamžik. A pak to přijde. Zcela jasná a neprůstřelná diagnóza. Epilepsie. Jedná se o závažnou nemoc nervového systému, která je nejčastěji způsobena úderem do hlavy, nádory nebo komplikacemi při porodu.

Touto nemocí trpí 3 % psů. Některé rasy, jako například bígl, jezevčík, německý ovčák, Keeshond a Belgický Tervueren, k tomu mají genetické předpoklady. Ani boxeři, kokršpanělé, kolie, zlatí retrívři, irští setři, malí knírači nebo pudlové se tomuto riziku nevyhnou. Bohužel dopředu nelze zjistit, jestli ten nebo jiný pejsek bude touto nemocí trpět či nikoliv.

chalabala3_xxlProjevy epilepsie

Epilepsii provází záchvaty, jejichž četnost se v každém případě liší. Epileptický záchvat je u každého psa individuální. Přijde stejně nečekaně, jako odejde. Pes stojí nebo leží na boku, celé tělo má v křeči a třese se. Oči má otevřené, nic nevnímá a neví, že na něj někdo mluví. Často cvakají zuby a tak hrozí prokousnutí jazyka.

První a nečekaný záchvat trvá několik vteřin a následně pomine. Pes je po záchvatu dezorientovaný, může se motat. V křečích pracují svaly na maximum a vyrábějí teplo. Tělesná teplota tak rapidně stoupá, a pokud vzroste nad 42° je pes v ohrožení života. Při vysoké teplotě postupně dochází k selhání orgánů a následné smrti.

Jak poznat epileptický záchvat a jak mu předcházet

První záchvat vás často zastihne v momentě, kdy to nejméně čekáte. Pohled na zvíře zmítající se v křečích vás zaskočí nepřipravené. Nezmatkujte, uklidněte se a odstraňte z nejbližšího okolí všechny předměty, o které by si mohl ublížit. Odveďte z jeho dosahu i děti a další zvířata, ať nedojde k případnému pokousání. Během záchvatu váš pes o svém stavu neví a není schopný své chování ovládat.

Pokud záchvat neustane do 5 minut, kontaktujte svého veterináře, který podá psovi nitrožilně injekci proti křečím. První záchvat většinou nebývá tak silný, ale frekvence a intenzita se postupně zvyšují. Neváhejte se se svým veterinářem poradit o dalším postupu a léčbě.

Epileptickému záchvatu předchází dráždění nervové tkáně. Nejčastěji se jedná o silné podněty z okolí psa. Například nadměrný hluk, velká fyzická zátěž nebo stres. Když přijdete na příčinu záchvatů, můžete svému kamarádovi ušetřit spoustu problémů.

Účinná léčba epilepsie

Záchvaty nelze trvale odstranit. Léky je pouze zmírní a eliminují. Tyto léky se užívají po celý zbytek života. Základem je zde přesnost a pravidelnost. Je důležité psa sledovat a vést si záznamy o jeho záchvatech i reakcích.

Účinnost léku se zjišťuje několik týdnů až měsíců. Váš veterinární lékař díky rozborům krve zjistí a určí správné dávkování. Tím ovšem není nad nemocí vyhráno. Důležitá je pravidelnost a správná péče.

Nejčastěji se k léčbě epilepsie u psů používá fenobarbital. Léčba je velmi efektivní, ale léky působí na psa sedativně. Většina psů si ale na tento nežádoucí účinek časem zvykne. Dalším rizikem je poškození jater. K fenobarbitalu se používá také bromid draselný. Ten je k játrům výrazně šetrnější, ale zase může způsobit ztuhlost zadních končetin, která pomine po vysazení léků. Většině psů je nasazena právě kombinace těchto dvou léků. Z důvodu nežádoucích účinků jsou nutné pravidelné jaterní testy.

Sledování pejska může předejít dalším záchvatům a usnadnit mu jeho život

Epilepsie je u každého jedince velmi individuální a léčebné postupy jsou ušity pacientovi na míru. Veterinář vám dávku léků určí na základě síly a frekvence záchvatů. Veďte si deník, kam si budete vše zapisovat. Zásadní jsou vlivy prostředí, stres, radost, ale hlavně datum a čas záchvatů, jejich intenzita a opakování. Vše si vždy přineste s sebou k veterináři. Usnadní vám to cestu ke společnému životu. Věřte, že i s touto zákeřnou nemocí si při správné péči užijete se svým kamarádem dlouhý, aktivní a plnohodnotný život.

Materiální pomoc pro hospic Dejte nám šanci

Začátkem října věnovala Psí hvězda pejskům z hospicu Dejte nám šanci, z.s. hmotné dary v hodnotě 7 880 Kč v podobě zajištění střešní krytiny na mobilní buňku. Následně náš tým pomohl s instalací nové střechy během víkendové brigády pořádané hospicem. Psí hvězda také zajistila občerstvení pro všechny účastníky brigády a tak víkend probíhal v příjemném duchu a dobré náladě. Nyní může být buňka plně využita jako sklad krmiv a dalších věcí během celého roku.

Výživa štěněte a péče o něj

V předchozím díle Výchova a socializace jsme rozebrali základní informace jak vychovat vyrovnaného psa. V dalším díle se podíváme na péči a výživu štěněte, aby váš pejsek byl zdravý a spokojený.

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.