sunrise-dog

Ztráta energie u psa, projev stárnutí nebo skrytý problém?

Beník je jedenáctiletý kokršpaněl žijící na dvorku společně se svou nejlepší kámoškou kočkou. Ve svém věku je už považován za seniora, i když si pořád udržuje dobrou kondici, nehubne, má hezkou srst a nikdy nebyl nemocný. Jen je stále více unavený a nemá chuť si hrát.

A kdo by tomu věnoval větší pozornost? Prostě stárne. Nebo ne?

Jednoho dne však Beník nechce vůbec žrát, jednou nebo dvakrát se pozvrací, a pořád jen leží. A když už se pohne, majitelka si všimne, že se třese. To je trochu zvláštní, ale třeba jen něco venku sežral, a teď mu je špatně. Přesto Beníka pro jistotu vezme na kliniku.

Veterinář na klinice Beníka pečlivě vyšetří a protože se už přece jenom jedná o staršího pejska, vyšetří mu i krev a udělá sono břicha. A právě biochemické vyšetření krve odhalí problém. Beník má v krvi extrémně vysoký draslík a naopak nízký sodík, což je hodně podezřelé pro Addisonovu chorobu.

Pro potvrzení diagnózy je nutno udělat ještě tzv. ACTH stimulační test. Jak se to dělá? Je to velice jednoduché, pejskovi se odebere krev, pak dostane do žíly malé množství speciální látky – syntetického hormonu. O hodinu poté se mu krev znovu odebere. V obou vzorcích krve pak v laboratoři stanovíme hladinu hormonu kortizolu a tyto hodnoty porovnáme. U zdravého psa by se po aplikaci syntetického ACTH měl kortizol výrazně zvýšit, naproti tomu u psů s Addisonovou chorobu zůstává pořád na stejné, nízké úrovni.

A co to ta Addisonova choroba vlastně je?

Je to, popravdě, velmi málo častá choroba. Odborným názvem Addisonovy choroby je hypoadrenokorticizmus. To v překladu znamená, že kůra nadledvinek nepracuje tak, jak má. V nadledvinkách se za normálních okolností tvoří důležité hormony, jako kortizol a aldosteron, které zabezpečují hospodaření s mineráliemi (zejména s draslíkem a sodíkem) a vodou, ale taky zajišťují správnou stresovou reakci organismu. Pokud je těchto hormonů málo, pacient špatně snáší jakýkoliv stres (z transportu, cizího prostředí, nebo i jiné onemocnění) a nerovnováha prvků v krvi způsobí dehydrataci, slabost, třes i zvracení. Proč toto onemocnění vzniká, není úplně jasné, ale jedná se o autoimunitní destrukci tkáně nadledvinek.

Beníkův veterinář velice rychle rozpoznal nebezpečí Addisonovy choroby. Ta může i delší dobou probíhat nepozorovaně, ale když nastane tzv. adisonská krize, jako nastala u Beníka (zvracel a byl velmi slabý), jedná se o život ohrožující stav. Vysoký draslík v krvi může totiž způsobit závažné srdeční problémy až zástavu srdce!

Zahájení léčby

Beník byl ihned napojen na infuzní terapii, která mu pomohla dostat draslík i sodík zpátky do normálu, a dostal kortikoidy. Kortikoidy jsou v podstatě jedinou možnou terapii Addisonovy choroby, protože jejich nedostatek v organizmu je podstatou tohoto onemocnění.

S Beníkem terapie učinila hotové zázraky. Zase běhá, hraje si, je veselý, má chuť k jídlu. Omládl nejmíň o čtyři roky, majitelka si ani nepamatuje, kdy byl naposled takhle aktivní. Jeho terapie už bude doživotní, musí chodit na kontroly a dávat pozor na další krize, ale jinak si může užívat zcela normální život.

Věnujte svému pejskovi pozornost

Beník má sice relativně vzácnou diagnózu, je však skvělým příkladem toho, že ztráta energie a zvýšená únava není vždy pouze normálním projevem stárnutí, ale může to být příznak vážného onemocnění. Hlavní problém však je, že pokud pejsek neprojevuje i jiné varovné signály, jako třeba změny hmotnosti nebo zvracení, je velice obtížné i pro majitele vůbec rozeznat, že se jedná o problém. A právě proto jsou důležité preventivní programy pro seniory, zahrnující vyšetření krve a moči, díky kterým můžeme mnoho nemocí odhalit a zahájit včasnou léčbu.

Apatie jako taková je nespecifickým příznakem celé řady nemocí. U staršího psa je však ztráta energie nejčastěji spojená s problémy, jako jsou:

• Onemocnění srdce
  • Chronické selhání ledvin
  • Hypotyreóza – snížená funkce štítné žlázy
  • Degenerativní onemocnění kloubů
  • Nádory
  • Chudokrevnost

Pouze včasná diagnóza a léčba zajistí nejlepší výsledky a v mnoha případech může vašemu pejskovi navrátit chuť do života a pomoci mu „omládnout“ stejně jako Beníkovi.

Mária Gambošová

Je studentka VFU, specializuje se na interní medicínu psů a koček. V době studia absolvovala praktické stáže v Norsku a Chorvatsku.

titul

Příběhy se šťastným koncem, aneb dostali druhou životní šanci!

Útulek by měl být pro pejska pouze přechodnou stanicí, než najde nový domov. První měsíce s novým pejskem z útulku nemusí být vůbec snadné, často vyžadují více než jen velké množství lásky a tolerance. Ale stojí to za to! Dnes pro vás máme tři osudy pejsků, kteří se dočkali svého milovaného domova.

Lovecká sezóna je v plném proudu, myslete na bezpečnost!

Jako každý rok přichází s podzimem neodmyslitelně spojená lovecká sezóna. Pořádají se hony a nejrůznější akce spojené s myslivostí. Jaké zásady bychom měli v honitbě dodržovat?

a97c4a1614b53d6f55ae2464b06ba6aa

Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?