sunrise-dog

Ztráta energie u psa, projev stárnutí nebo skrytý problém?

Beník je jedenáctiletý kokršpaněl žijící na dvorku společně se svou nejlepší kámoškou kočkou. Ve svém věku je už považován za seniora, i když si pořád udržuje dobrou kondici, nehubne, má hezkou srst a nikdy nebyl nemocný. Jen je stále více unavený a nemá chuť si hrát.

A kdo by tomu věnoval větší pozornost? Prostě stárne. Nebo ne?

Jednoho dne však Beník nechce vůbec žrát, jednou nebo dvakrát se pozvrací, a pořád jen leží. A když už se pohne, majitelka si všimne, že se třese. To je trochu zvláštní, ale třeba jen něco venku sežral, a teď mu je špatně. Přesto Beníka pro jistotu vezme na kliniku.

Veterinář na klinice Beníka pečlivě vyšetří a protože se už přece jenom jedná o staršího pejska, vyšetří mu i krev a udělá sono břicha. A právě biochemické vyšetření krve odhalí problém. Beník má v krvi extrémně vysoký draslík a naopak nízký sodík, což je hodně podezřelé pro Addisonovu chorobu.

Pro potvrzení diagnózy je nutno udělat ještě tzv. ACTH stimulační test. Jak se to dělá? Je to velice jednoduché, pejskovi se odebere krev, pak dostane do žíly malé množství speciální látky – syntetického hormonu. O hodinu poté se mu krev znovu odebere. V obou vzorcích krve pak v laboratoři stanovíme hladinu hormonu kortizolu a tyto hodnoty porovnáme. U zdravého psa by se po aplikaci syntetického ACTH měl kortizol výrazně zvýšit, naproti tomu u psů s Addisonovou chorobu zůstává pořád na stejné, nízké úrovni.

A co to ta Addisonova choroba vlastně je?

Je to, popravdě, velmi málo častá choroba. Odborným názvem Addisonovy choroby je hypoadrenokorticizmus. To v překladu znamená, že kůra nadledvinek nepracuje tak, jak má. V nadledvinkách se za normálních okolností tvoří důležité hormony, jako kortizol a aldosteron, které zabezpečují hospodaření s mineráliemi (zejména s draslíkem a sodíkem) a vodou, ale taky zajišťují správnou stresovou reakci organismu. Pokud je těchto hormonů málo, pacient špatně snáší jakýkoliv stres (z transportu, cizího prostředí, nebo i jiné onemocnění) a nerovnováha prvků v krvi způsobí dehydrataci, slabost, třes i zvracení. Proč toto onemocnění vzniká, není úplně jasné, ale jedná se o autoimunitní destrukci tkáně nadledvinek.

Beníkův veterinář velice rychle rozpoznal nebezpečí Addisonovy choroby. Ta může i delší dobou probíhat nepozorovaně, ale když nastane tzv. adisonská krize, jako nastala u Beníka (zvracel a byl velmi slabý), jedná se o život ohrožující stav. Vysoký draslík v krvi může totiž způsobit závažné srdeční problémy až zástavu srdce!

Zahájení léčby

Beník byl ihned napojen na infuzní terapii, která mu pomohla dostat draslík i sodík zpátky do normálu, a dostal kortikoidy. Kortikoidy jsou v podstatě jedinou možnou terapii Addisonovy choroby, protože jejich nedostatek v organizmu je podstatou tohoto onemocnění.

S Beníkem terapie učinila hotové zázraky. Zase běhá, hraje si, je veselý, má chuť k jídlu. Omládl nejmíň o čtyři roky, majitelka si ani nepamatuje, kdy byl naposled takhle aktivní. Jeho terapie už bude doživotní, musí chodit na kontroly a dávat pozor na další krize, ale jinak si může užívat zcela normální život.

Věnujte svému pejskovi pozornost

Beník má sice relativně vzácnou diagnózu, je však skvělým příkladem toho, že ztráta energie a zvýšená únava není vždy pouze normálním projevem stárnutí, ale může to být příznak vážného onemocnění. Hlavní problém však je, že pokud pejsek neprojevuje i jiné varovné signály, jako třeba změny hmotnosti nebo zvracení, je velice obtížné i pro majitele vůbec rozeznat, že se jedná o problém. A právě proto jsou důležité preventivní programy pro seniory, zahrnující vyšetření krve a moči, díky kterým můžeme mnoho nemocí odhalit a zahájit včasnou léčbu.

Apatie jako taková je nespecifickým příznakem celé řady nemocí. U staršího psa je však ztráta energie nejčastěji spojená s problémy, jako jsou:

• Onemocnění srdce
  • Chronické selhání ledvin
  • Hypotyreóza – snížená funkce štítné žlázy
  • Degenerativní onemocnění kloubů
  • Nádory
  • Chudokrevnost

Pouze včasná diagnóza a léčba zajistí nejlepší výsledky a v mnoha případech může vašemu pejskovi navrátit chuť do života a pomoci mu „omládnout“ stejně jako Beníkovi.

Pro útulky logo 300x300

PRO ÚTULKY – odeslaná materiální pomoc 10.2017

Díky našim milým zákaznicím jsme mohli odeslat pomoc pro tři útulky Útulek Tibet , Útulek Přerov , Dejte nám šanci, z.s. v celkové hodnotě 760,-Kč a také předat spoustu plyšáků a nějaký použitý textil, který například Útulek Tibet využije v prosincovém bazárku který pořádá. Děkujeme paní Lucii N. a paní Vieře V. za materiální dary a také děkujeme zákaznici za plyšový dar.

16665237_1804824783071652_304804374305729979_o

Kalendáře Psí hvězdy 2017 pomáhají!

Koncem roku 2016 jsme vyhlásili soutěž o umístění fotečky v našem prvním kalendáři Psí hvězdy 2017. Zájem byl velký a my jsme moc rádi, že díky vám všem jsme mohli zaplnit kalendář tolika krásnými fotografiemi. Nákupem kalendáře navíc pomáháte, z každého prodaného kusu věnujeme 50 Kč na pomoc pejskům v nouzi. A to vše díky vám!

14055197_1094572020617692_8372923330452891322_n

Osud jednoho velikána, Maxipsa Fíka!

Každý pejsek, i ten velký a zanedbaný má právo na nový domov. Přečtěte si osud velikána Fíka, který jako vystřižený z animovaného českého večerníčku o Maxipsu Fíkovi a jeho Áje. A jak to dopadlo?