Animals_Dogs_Sleeping_dog_on_floor_020830_

Zvířata nám bolest nedokážou říct, jak ji ale poznat?

Bolest nás trápí často, někoho víc, někoho míň. Vezmeme si prášek, jdeme si lehnout, nebo jdeme k doktorovi. Ale co když něco bolí našeho zvířecího miláčka? Snaží se nám to říct, ale my to nevidíme a nutíme ho běhat za míčkem, nebo soutěžit? Jak poznat, že vašeho psa nebo kočku něco bolí? Pár tipů vám řekneme v našem článku.

Bolest…

Nervový systém zvířat umožňuje cítit bolest stejně, jako ji cítíme my, lidé. V dnešní době už opravdu nikdo nemá právo tvrdit, že “toho psa, koně nebo kocoura to přece nebolí!”

Jediným pozitivním smyslem bolesti je upozornit na problém v organismu. Tam však výčet plusů končí, protože bolest má jinak významný negativní dopad na životní funkce. Je známo, že přetrvávající bolest vede ke snížení apetitu, zhoršení obranyschopnosti či zpomalení hojení ran.

“Bolí mě to!”

Dog_VetHlavní problém, se kterým se setkáváme ve veterinární medicíně, je ten, že zvířata nám neřeknou, že je něco bolí, a už vůbec ne, kde přesně. Samozřejmě, existují výjimky – pokud si pejsek zlomí nohu, pravděpodobně to uvidíte velmi rychle: nebude ji chtít zatěžovat a bude naříkat od bolesti. Dnes bychom se však chtěli zaměřit na rozpoznání té dlouhotrvající, více skryté bolesti.

Sledujte svoje zvíře

Hlavní roli při jejím odhalení musíte hrát právě vy jako majitel. Je tomu tak proto, že příznaky chronické bolesti umí být velmi jemné a všimnout si je může jen někdo, kdo zvíře dobře zná a má možnost ho dlouhodobě sledovat. Nemluvě o tom, že stres spojený s návštěvou ambulance dokáže velmi účinně překrýt příznaky bolesti. Určitě se s tím někteří z vás již setkali, kdy například kulhající sportovec náhle zázračně na veterině chodil úplně normálně!

Avšak i pro oko pozorného majitele mohou být projevy bolesti velmi těžko rozpoznatelné. Pojďme si tedy jmenovat ty nejčastější.

1. Změny v postoji

Nemusí se jednat pouze o kulhání. Zvíře může být nahrbené, hlava bývá svěšená, ocas stažen. Zvíře se snaží zaujmout takovou polohu, aby co nejvíce odlehčilo bolestivému místu. Může si jinak sedat či ležet pouze na jedné straně těla, případně zajímá “modlící” polohu – zadek vystrčený nahoru a přední část těla na zemi.

Pozor, to že pejsek stále vrtí ocasem, nemusí znamenat, že ho nic nebolí! Psi i při středně těžké a těžké bolesti dokáží na lidskou pozornost zareagovat vrtěním ocasu.

1. Změny ve spánku

Psi, kteří pociťují bolest, obvykle nejsou schopni dosáhnout dostatečného uvolnění. To se může projevit spánkem v nezvyklé poloze, častou změnou místa, ale i nepřítomností snění. Zpozorovali jste už, kdy váš pes sní? Pohybují se mu při tom oči, může i vydávat slabé zvuky či pohybovat tlapkami. Pokud trpí bolestí, do tohoto stádia spánku se nedostává.

1. Hlasové projevy

Naříkání či kňučení od bolesti bývají spojeno spíše s tou náhle vzniklou silnou bolestí, mohou se však do určité míry projevit i při té chronické. Psi také mohou začít vrčet či štěkat ve snaze zabránit dotyku na bolestivém místě.

Platí to však i naopak. Psi, kteří byli hluční a často si vesele poštěkávali, mohou být nezvykle tiší a začnou upřednostňovat klid na skrytých místech.

1. Změny v apetitu

Warning-signs-that-your-dog-has-a-heart-problemNechutenství jako takové je velmi nespecifickým projevem a může doprovázet nejrůznější zdravotní problémy. Někdy je to však právě jedním z prvních projevů bolesti. Může se to projevit i vybíráním si jen určitého typu krmiva, například upřednostňováním konzervy před granulemi.

1. Změny v chování

Zvíře, které trpí bolestí, bude pravděpodobně méně aktivní a bude hůř snášet zátěž. Toho si velmi rychle všimneme u zvířat mladých, u starších máme tendenci připsat to jen věku. Velmi často je to u psích důchodců právě projevem bolesti, nejčastěji důsledkem degenerativních kloubních onemocnění.

Jiné změny v chování se mohou projevit i například zvýšeným olizováním či vykusováním určitého místa, ale například i neobvyklým chováním při vyprazdňování, tedy močení či kálení.

Další změny

Může se vyskytnout třes, nadměrné slinění, zvýšená teplota, rozšířené zornice. Při bolesti se také zvyšuje srdeční a dechová frekvence. Tyto změny však obvykle zaznamená až veterinář.

Co dál?

Pokud pojmete podezření, že vašeho miláčka někde něco bolí, měla by co nejdříve následovat návštěva veterináře. Ten se pokusí problém lokalizovat a zjistit příčinu. Nikdy nepodávejte domácím zvířatům lidské léky od bolesti, jako je paracetamol či ibuprofen! Tyto látky mohou být pro zvířata nebezpečné a způsobit vážné problémy! Více o lidských lécích jsme psali v článku zde.

Váš veterinář nejlépe odhadne, jaký lék od bolesti a v jaké dávce je pro konkrétní problém nejvhodnější. V záloze však máme i jiné možnosti léčby bolesti, jako například fyzioterapie či akupunktura. Základem by však vždy měla být důkladná diagnostika příčiny bolesti.

Závěrem můžeme říct, že je dobré svého miláčka sledovat, věnovat mu dostatek pozornosti a všímat si i malých změn jeho chování. Nemusí se vždy jednat o neposlušnost nebo záměr vás rozzlobit, ale může to být první signál bolesti. Vše řešte včas, předejdete tak často velkým problémům a následným finančním výdajům, které jsou s léčbou dlouhodobě neřešeného problému spojené.

A happy German Shepherd Mix breed dog is hanging is tounge out of his mouth with his ears blowing in the wind as he sticks his head out a moving and drving car window.

Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.

Sedici_pravo

Pomáhejte i vy s Psí hvězda.cz!

Tři… Dva… Jedna… Jedeme naplno!

veterinarian

Torze žaludku, nečekejte, jednejte!

Torze žaludku je největší strašák majitelů psů větších plemen. Věřím, že jste už o tomhle život ohrožujícím stavu minimálně slyšeli. Znáte všechny příznaky? Dokázali by jste je rychle rozeznat u svého pejska?