Zvracení vs. regurgitace, aneb jak poznat rozdíl a co vlastně jde?

Zvrací Váš pejsek? Jedná se opravdu o zvracení? Jak rozeznáme zvracení od regurgitace a co je může způsobit?

Co je regurgitace?

Sick-DogMluvíme-li o regurgitaci, jedná se o pasivní děj vypuzení obsahu jícnu anebo hltanu. Důležité je, že se jedná o pasivní děj, to znamená, že se vypuzování neúčastní abdominální lis (neboli břišní svaly a bránice). Probíhá na základě gravitace a pasivních změn intratorakálního a intraabdominálního tlaku. Tomuto ději nepředchází obvykle žádné příznaky typické pro zvracení, jako je nevolnost, zvýšená salivace (slinění) a podobně. Regurgitace bývá obvykle v návaznosti na  období po nakrmení a to v rozmezí 8-10 hodin, ale klidně se může jednat o období do 24 hodin po nakrmení. Regurgitovaný obsah, potrava, se od vyzvráceného liší často strukturou, bývá formovaný, nenatrávený.

Co je zvracení?

Zvracení je aktivní děj, kterého se účastní břišní lis. Jedná se o ochranný reflexní proces vypuzení obsahu žaludku a proximálního úseku tenkého střeva.  Bývá obvykle časným ukazatelem žaludečních potíží nebo potíží gastrointestinálního (zažívacích) traktu.

Zvracení často předchází nauzea, nevolnost, zvýšená salivace (slinění), časté olizování tlamy, neklid, nervozita, říhání, nápěnky. Zpomaluje se motilita žaludku a jícnu, ochabuje střevní svalovina, následně dochází ke vzniku antiperistaltické vlny, která vychází z jejuna a tím začíná proces dávení. K vlastnímu zvracení dochází díky opakovaným stahům břišní svaloviny a bránice.

Jaké jsou příčiny regurgitace?

Regurgitace může být způsobena hned několika problémy. Mezi časté příčiny regurgitace patří obstrukce horní části zažívací traktu, anomálie měkkého patra, zánět (způsobený pozřením cizího tělesa, změnou v krmení, potravními alergiemi…) nebo iritace (podráždění) zažívacího traktu, nejčastěji jícnu. Další možností neuromuskulární příčiny (vzteklina, botulismus, megaesofagus). Důležitou roli v diagnóze hraje i věk našeho mazlíčka. Například kombinace regurgitace a špatného prospívání štěněte bývá častým příznakem megaesofagu.

Proč můj mazlíček zvrací?

Zvracení může mít několik příčin a není radno jej podceňovat. Co může vyvolat zvracení? Pozření cizího tělesa, otrava, zvracení může také signalizovat, že něco v těle není v pořádku. Může jej způsobit selhávání ledvin, jater, zánět pankreatu, infekční onemocnění, aj.

Všechny tyto případy jsou obvykle spojeny i s bolestivostí nebo určitým diskomfortem v oblasti dutiny břišní. Shake-shiver-and-tremble-Why-dogs-do-itPokud Váš mazlíček zvrací, měli byste navštívit svého veterinárního lékaře. Důležité je vždy uvést jak dlouho problém trvá a jestli pejsek nebo kočička nemohli pozřít něco neobvyklého.

Co mám dělat, když tento problém nastane?

Pokud Vaše zvíře zvrací, je apatické, zvrací krev anebo se o zvracení snaží, ale nejde to, není na co čekat a je potřeba urychleně navštívit veterinárního lékaře. Je potřeba provést důkladnou diagnostiku pro vyloučení nebezpečných akutních stavů, popřípadě tyto stavy začít okamžitě řešit. Pokud se našemu mazlíčkovi udělá špatně a jsme si vědomi dietetické chyby, je na místě nasadit mu dietu ve formě vařené rýže, vývaru…

Jestliže máme doma malého pejska, štěně, kotě, které začne zvracet i v tom případě je na místě vyhledat veterinární pomoc.

Aneta Bložoňová

Kostřičky z Březolup / Dočasky.cz

Organizace Dočasky.cz v červenci zachránila smečku 6 psů od nezodpovědné majitelky před vyhladověním!

Šaratický voříšek 2016

Šaratice letos opět přivítaly nejkrásnější křížené pejsky z celé České republiky. Jako sponzoři akce jsme nemohli chybět! Jihomoravská vesnička se v sobotu 7. května 2016 rozštěkala více jak 135 pejsky.

Balíčky pomoci rozdávají radost

Během února a začátku března jsme díky vám odeslali spoustu balíčků pomoci, které potěšily zvířata v celkem osmi útulcích. Moc děkujeme všem našim zákazníkům, kteří útulky pravidelně podporují. Zvířata si naši pomoc rozhodně zaslouží.