Zvracení vs. regurgitace, aneb jak poznat rozdíl a co vlastně jde?

Zvrací Váš pejsek? Jedná se opravdu o zvracení? Jak rozeznáme zvracení od regurgitace a co je může způsobit?

Co je regurgitace?

Sick-DogMluvíme-li o regurgitaci, jedná se o pasivní děj vypuzení obsahu jícnu anebo hltanu. Důležité je, že se jedná o pasivní děj, to znamená, že se vypuzování neúčastní abdominální lis (neboli břišní svaly a bránice). Probíhá na základě gravitace a pasivních změn intratorakálního a intraabdominálního tlaku. Tomuto ději nepředchází obvykle žádné příznaky typické pro zvracení, jako je nevolnost, zvýšená salivace (slinění) a podobně. Regurgitace bývá obvykle v návaznosti na  období po nakrmení a to v rozmezí 8-10 hodin, ale klidně se může jednat o období do 24 hodin po nakrmení. Regurgitovaný obsah, potrava, se od vyzvráceného liší často strukturou, bývá formovaný, nenatrávený.

Co je zvracení?

Zvracení je aktivní děj, kterého se účastní břišní lis. Jedná se o ochranný reflexní proces vypuzení obsahu žaludku a proximálního úseku tenkého střeva.  Bývá obvykle časným ukazatelem žaludečních potíží nebo potíží gastrointestinálního (zažívacích) traktu.

Zvracení často předchází nauzea, nevolnost, zvýšená salivace (slinění), časté olizování tlamy, neklid, nervozita, říhání, nápěnky. Zpomaluje se motilita žaludku a jícnu, ochabuje střevní svalovina, následně dochází ke vzniku antiperistaltické vlny, která vychází z jejuna a tím začíná proces dávení. K vlastnímu zvracení dochází díky opakovaným stahům břišní svaloviny a bránice.

Jaké jsou příčiny regurgitace?

Regurgitace může být způsobena hned několika problémy. Mezi časté příčiny regurgitace patří obstrukce horní části zažívací traktu, anomálie měkkého patra, zánět (způsobený pozřením cizího tělesa, změnou v krmení, potravními alergiemi…) nebo iritace (podráždění) zažívacího traktu, nejčastěji jícnu. Další možností neuromuskulární příčiny (vzteklina, botulismus, megaesofagus). Důležitou roli v diagnóze hraje i věk našeho mazlíčka. Například kombinace regurgitace a špatného prospívání štěněte bývá častým příznakem megaesofagu.

Proč můj mazlíček zvrací?

Zvracení může mít několik příčin a není radno jej podceňovat. Co může vyvolat zvracení? Pozření cizího tělesa, otrava, zvracení může také signalizovat, že něco v těle není v pořádku. Může jej způsobit selhávání ledvin, jater, zánět pankreatu, infekční onemocnění, aj.

Všechny tyto případy jsou obvykle spojeny i s bolestivostí nebo určitým diskomfortem v oblasti dutiny břišní. Shake-shiver-and-tremble-Why-dogs-do-itPokud Váš mazlíček zvrací, měli byste navštívit svého veterinárního lékaře. Důležité je vždy uvést jak dlouho problém trvá a jestli pejsek nebo kočička nemohli pozřít něco neobvyklého.

Co mám dělat, když tento problém nastane?

Pokud Vaše zvíře zvrací, je apatické, zvrací krev anebo se o zvracení snaží, ale nejde to, není na co čekat a je potřeba urychleně navštívit veterinárního lékaře. Je potřeba provést důkladnou diagnostiku pro vyloučení nebezpečných akutních stavů, popřípadě tyto stavy začít okamžitě řešit. Pokud se našemu mazlíčkovi udělá špatně a jsme si vědomi dietetické chyby, je na místě nasadit mu dietu ve formě vařené rýže, vývaru…

Jestliže máme doma malého pejska, štěně, kotě, které začne zvracet i v tom případě je na místě vyhledat veterinární pomoc.

Aneta Bložoňová

Ukrytí mezi lesem a loukami se srdcem na správném místě, ForDogs z.s.

Parta mladých lidí, která se rozhodla spoustu věcí změnit. Dávají do všeho své srdce a zachraňují životy těm, kteří to nejvíce potřebují. Takové najdete kousek za vesničkou Svárov. Každého pejska vnímají jako velkou osobnost a bojují za jeho druhou šanci na tomto světě. Představujeme vám sdružení ForDogs.

Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.

Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…